Милошевич и Вучич: Грозното минало и най-лошото възможно настояще

Всичко си е същото, само него го няма. „Въпреки че могат да се направят паралели между 5 октомври 2000 г. и днес, това са политически и исторически различни контексти. Периодът на Милошевич се характеризира с общата липса на политически свободи, докато днес сме в ситуация, в която хората имат свободата да се организират политически , но не и в социалното и медийно пространство, за да представят своите политики пред избирателите“, заяви пред "Данас" Боян Вранич, професор във Факултета по политически науки, сравнявайки ситуацията преди октомврийските промени преди 23 години и днес.

На 5 октомври 2000 г. Милошевич се оттегля от президентския пост след масови демонстрации в Белград и други големи градове, припомня БГНЕС.

Вранич подчерта, че опозиционните движения са били третирани практически като незаконни по времето на военнопрестъпника Слободан Милошевич, който е прилагал прекомерни репресии.

„Днес системата на управление на Вучич обезсмисли опозиционните политически действия чрез системен контрол върху традиционните медии“, отбеляза той.

Други общественици в Сърбия също подчертават, че двата периода са свързани, тъй като на власт е диктатор, който се крие зад демократични структури. По думите им е безспорно, че едни и същи структури са на власт тогава и сега.

„Преди 5 октомври ситуацията беше много по-лоша от гледна точка на икономиката и сигурността. Милошевич не се поколеба да убива политически опоненти, страната беше под санкции, но беше ясно, че настроението на гражданите беше, че им е писнало от управлението на Милошевич на терор. Медийната сцена беше обременена от срамния закон на Вучич за информацията, но имаше много повече свободни медии. Имаше и оазиси на свободата под формата на свободни общини и градове, от които се разпространява пламъкът на съпротивата, бунта и неподчинението", обясни Сърджан Миливоевич, бивш член на движението Отпор, а днес член на Демократическата партия.

В крайна сметка светът преименува Милошевич в "балканския касапин".

„Днес опозицията е разделена, икономическата катастрофа все още не е достигнала своя зенит въпреки катастрофалното управление на икономиката. Организираната престъпност е много по-голяма заплаха и светът бързо обръща гръб на мафиотския режим на Вучич, който не се свени да си купува подкрепа чрез подкупи. От друга страна, Вучич го играе "патриот", много по-лош от Милошевич, а събитията от 24 септември тази година напълно промениха реалността. Младите хора се интересуват по-малко от политика, защото все още имат шанс да напуснат страната, докато не ни върнат визовия режим“, обясни Миливоевич.

Той добави, че за съжаление медийната сцена днес е катастрофална, а 90% от медиите са под абсолютния контрол на мафиотския режим и всичко се свежда до пропаганда, а не до информация.

„В допълнение към всичко това Вучич има абсолютната подкрепа на магнати, които имат възможност за неограничено обогатяване благодарение на факта, че пряко влияят върху законите, които се приемат според техните нужди. Службите за сигурност са напълно унищожени, а функцията за сплашване на гражданите вече се изпълнява открито от членове на организирани престъпни групи. Въпреки че държи членовете на Сръбската прогресивна партия в робско подчинение, се виждат пукнатини по този кораб, който бързо се превръща в Титаник и заплашва да повлече цяла Сърбия на дъното“, отбеляза Миливоевич. /БГНЕС