Милотинова: Българската държава да осигури правна защита на македонските българи

За да се стигне до този побой на едно 21-годишно момче, огромна заслуга за това и вина имат македонските власти. Те оставиха безнаказани няколко престъпления извършени там – подпалването на клуба в Битоля, минем през нападението над клуба в Охрид, стрелбата срещу същия клуб. Това създава атмосфера на безнаказаност, за да се стигне до този тежък побой, това тежко криминално престъпление, за което ние не видяхме позиция на вътрешния министър на РСМ. Това заяви пред БНТ телевизионната водеща и журналистка Милена Милотинова.

Християн Пендиков е в добро състояние, чувства се добре и е благодарен на българската държава, съобщи журналистът Любчо Нешков.

„В ексклузивно интервю през ноември комисарят Оливер Вархей обеща да приеме организациите на македонските българи, ако те поискат това. Обеща го не просто пред мен, а пред аудиториите в две държави - както в България, така и в РСМ, където интервюто беше препечатано в доста медии. Веднага след неговото обещание организациите на македонските българи му написаха писмо с искане за среща. Два месеца по-късно дата не е определена. Затова отново му написах писмо със запитване кога ще приеме организациите на македонските българи и кога ще се запознае с извънредното законодателство с обратна сила, което е насочено срещу клубовете на македонските българи, но всъщност може да удари целия неправителствен сектор в РСМ. Чакам отговор от комисаря Вархей“, заяви Милотинова.

Не е работа на външния министър на РСМ да идва в България и да си прави кризисен пиар. Очаквам реакция от всички институции, ангажирани по въпроса. Става въпрос за ежедневен натиск в социалните мрежи, добави Милотинова.

Българската държава трябва да направи звено, фонд за правна защита на българите в РСМ. Държавата трябва да осигури правна защита на тези хора. Българските политици - евродепутати трябва да ни запознават с това по какъв начин живеят българите в РСМ, защото този натиск и закани към тях са ежедневие, те не са инцидент, добави Милотинова.

Интересно е Вархеи какво ще напише в следващия доклад за РСМ, нямаше изброени инцидентите спрямо българите в РСМ в предишния му доклад. А българската държава трябва да следи това да стига до Европа, до европейските институции и те да вземат мерки. Трябва да има цялостна законодателна промяна в РСМ по въпроса, каза още Милотинова. /БГНЕС