Милуоки е на победа от финала в НБА

Дори в отсъствието на действащия двукратен носител на званието за Най-полезен играч на НБА Янис Адетокумбо, Милуоки Бъкс намери начин да спечели мач номер 5 срещу Атланта Хоукс във финала на Източната конференция.

Сега тимът е на една победа от място във финала на НБА за първи път от близо половин век. Брук Лопес наниза рекордните в кариерата си в плейофите 33 точки, за да поведе балансираната атака на Бъкс, които не изостанаха в нито един момент при успеха над Хоукс със 123:112 в четвъртък вечер за аванс от 3-2 победи във финалната серия на Изток. Бъкс не са достигали до финала на НБА от 1974, а единствената им титла идва през 1971.

Лопес (д) бе с основен принос за успеха на Бъкс в отсъствието на Адетокумбо (л).

Четирима от стартовата петица на „елените“ приключиха с поне 22 точки – Лопес, Крис Мидълтън (26), Джру Холидей (25) и Боби Портис (22). Мидълтън добави 13 борби и осем асистенции, а Холидей допринесе с 13 асистенции и шест борби. Всички те компенсираха отсъствието на голямата си звезда Адетокумбо, който наблюдава срещата от пейката, след като разтегна коляното си.

Атланта също беше без лидера си – Трей Йънг, който не игра във втори пореден мач заради проблем в костта на дясното стъпало. Богдан Богданович завърши с 28 точки за „ястребите“. По 19 добавиха Джон Колинс и Данило Галинари, а Лу Уилямс се отчете със 17 пункта. За втори пореден двубой в серията нямаше промяна на водачеството, след като в четвъртия сблъсък Атланта не го изпусна за нито един момент.

Мач номер 6 е обратно в залата на Хоукс в събота вечер, а победителят в серията ще се изправи срещу Финикс Сънс във финала на НБА. /БГНЕС