Миньори и енергетици тръгват за София, ще протестират за бъдещето си

"Ние сме гръбнакът на българската икономика и гарантът на енергийната независимост на страната", заявиха работещите в "Мини Марица-Изток" преди да се качат на автобусите и да отпътуват от Стара Загора към София, за да протестират. Митинг-шествието им ще се проведе на обяд, тръгвайки от храм-паметника Александър Невски до Министерски съвет, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Работещите в "Мини Марица-Изток" настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 г. "Ако някой натисне копчето, рискува да остави на студено и тъмно милиони български граждани", казаха още работещите в комплекса. Хората казаха още, че са готови на крайности - "готови сме да легнем на релсите между ТЕЦ-а и мините, за да стане ясно, че без комплекса не може".

Шествието ще започне в 11:30 часа от пл. „Свети Александър Невски“ и ще продължи по ул. „Оборище” - ул. „Георги С. Раковски” - бул. „Цар Освободител” - бул. „Княз Александър Дондуков” до Министерския съвет, където от 12:30 ч. ще се проведе протестен митинг. /БГНЕС