Минеков: Изчезнали са близо 4.5 млн. евро за ремонта на Ларгото

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков направи разкрития, свързани със злоупотребата на евросредства. По време на пресконференция той обяви, че ще сигнализира българската и европейската прокуратура за случая с Ларгото в София, "Квадрат 500" и и крепостта Яйлата на Камен бряг, която Минеков определи като бутафорна, предаде репортер на БГНЕС.

Служебният министър коментира, че е получил становището на ОЛАФ за ремонта на Ларгото и подчерта, че документът е с гриф "строго секретно" и затова не може да изнесе много информация.

"Става въпрос за изчезнали близо 4.5 млн. евро. В писмото на ОЛАФ има препоръка да се търси отговорност от трима предходни министри и един кмет", заяви той и подчерта, че е обидно да връщаме пари.

Министърът каза, че ще информира европейската прокуратура и за създаването на т.нар. „Квадрат 500“, наричан още български лувър, квадратен лувър и подчерта, че той не е квадрат и не знае защо е 500.

„Използвани са всички средства, за да се ремонтира и дострои една P-образна форма, която никога не постигна желаното определение квадрат“, коментира той.

Минеков обърна внимание и на разходваните средства, в размер над 1,6 млн. за имитация на крепост от итонг и гипс в местността Яйлата. По думите му в този си вид обектът не привлича туристи и попита кой ще плати сметката за извозването на отпадъците там.

Министърът обяви, че ще информира европейската прокуратура за още много неща, които са се случвали, най-вече в използването на европейски средства.

Той коментира и случаят с началника на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов, чиято акция срещу него е била с цел да бъде наплашен, смята Минеков и подчерта, че му е ясно защо всичко това се е случило с Папалезов. Според него е абсурдно говорителят на главния прокурор Сийка Милева да твърди, че намереното при него са предмети с белези на културно-исторически ценности.

„Само с този термин белези, би трябвало да бъдат претърсени всички магазини към националните и регионални музеи, защото там е пълно с такива предмети. Със сигурност всеки от вас във вашия дом също притежава някакъв подобен предмет, който е спомен от баба му,от прадядо му , купен или намерен. Всеки един от вас може да бъде обект на същото унизително претърсване и да получи обвинение. Това е цинизъм. А защо е извършван? Ще ви кажа. Защото г-н Папалезов е бил проследяван. В момента, в който влязох в министерството имах няколко срещи с него, той е бил заснет, че носи някакви документи при мен. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно, за да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по отношение колекцията на Васил Божков“, коментира проф. Минеков и припомни, че именно с него са обсъждали създаването на специализиран полицейски състав, който да охранява културното наследство.

Минеков заяви, че въпреки случващото се с Папалезов няма да спре да го търси, както и да следи какво се случва с обвинението и ще провери всичко по отношение на този загадъчен прокурорски инцидент и подчерта, че наблюдаваните няколко удара срещу МВР са с цел да бъдат унищожени малкото останали специалистите вътре.

Министърът припомни, че на 7.11. 2018 г. по искане на три партии, сред която и ГЕРБ са били направени промени в закона за културното наследство по отношение на колекциите. С тях е била отворена възможността изключително за колекцията на Божков.

„Този закон стига до там, че идентифицирането може да се случи на всякъде, несамо във всеки регионален музей, но дори и в частен и определи тази възможност като цинизъм.

„Какво се е случило? Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков, НС е разрешило същата тази колекция да се разхожда по света без какъвто и да било проблем“, посочи той и поясни, че за първи път у нас е била показана в Националния исторически музей и открита от тогавашния министър на културата.

От думите му стана ясно също така, че сред експонатите в колекцията са открити и 28 произведения на бившия министър Вежди Рашидов и подчерта, че те не са във фонд „Подаръци“.

„Нормално ли е, когато министърът съучаства в признанието на тази колекция, в същото време тези негови работи да отидат, вероятно да бъдат и много добре заплатени, това е допълнителна проверка, в колекцията на Васил Божков?“, попита той.

Той добави още, че постъпленията от хазарт, в момента постъпващи само от тотото, във фонд „Култура“ са комични, защото са били спрени постъпленията от частния хазарт и попита защо не влизат постъпления от целия хазартен бизнес.

Минеков разкри, че е била дадена награда на Димитър Иванов, преподавател в библиотекарския институт и зам.-началник на „Мултигруп“.

„По отношение на тази награда е приложен фалшификат, което небеше дискутирано. Това е писмо от Съюза на архитектите в България, което е направено на бланка на Съюза и вероятно никога не е било проверено, с фалшифициран подпис на председателя на Съюза. Това се разбира след като г-н Иванов е получил своята награда“, обяви той и разкри още един случай за неправомерно награждаване.

Става въпрос за г-н Вилен, който през 2012 г., в посолството ни в Париж е награден за изключителни заслуги към българската култура с орден „Златен век“. По думите на Минеков липсва преписка в Министерството на културата какви са били заслугите му и обеща, че на бъдеща пресконференция ще даде още подробности по казуса.

Проф. Велислав Минеков увери, че няма никакво намерение да приватизира Националния дворец на културата и посочи, че за периода от 2017 до 2020 г. културната институция е на загуба от близо 86,5 млн. лв.

„Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината субсидия, с която разполага Министерството. Остават ми 30-35 дни като министър, аз няма да разреша приватизация на НДК, по никакъв начин. Това няма да се случи“, каза той.

Министърът се възмути от факта, че в сграда, принадлежаща на НДК е настанена бившата управляваща партия ГЕРБ.

„Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом и не само на бившата партия-ръководителка, но да влязат там и всички партии, от които да вземем някакъв комичен наем? Ще искам проверка кога и как се е случило партия да се настани в дворец, наричащ се дворец на културата. Какво общо има културата с партия ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били помолени да се съгласят? Ще искам цялата история по отношение на това“, запита Минеков.

Той коментира още, че няма отговор от СЕМ по отношение дали е било законно прекъсването на Българската Националната телевизия, за да излъчи партийни пресконференции, но подчерта, че получава отговори от хора, работещи в медията. Минеков опроверга обвиненията, които по-рано днес БНТ разпространи в писмо до медиите.

„Обвинил съм журналистите на БНТ. Това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони и че това е нарушение на Националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи и престъпници. Естествено и това е лъжа. Оказва се, че безцеремонно сплашвам журналистите, още една лъжа. Упражнявам цензура върху решенията на журналистите. Как да го направя?“, каза той и подчерта, че никога не е отправял заплахи към журналисти и никога не е търсел сметка от тях.

Министърът припомни, че от миналата година има отворено писмо с искане за оставката на генералния директор, под което са се подписали близо 2000 имена, които са не само част от БНТ, но представляват и елита на българската култура.

Минеков коментира, че политическо лице не може да бъде директор на обществена или национална телевизия в Европа.

„Кошлуков има интересна политическа история. Той беше част от НДСВ и депутат, след това беше отцепник в „Новото време“, а след това е постъпил на работа в телевизия „Алфа“ и е представил пред СЕМ документ за тази си дейност“, каза той.

Служебният министър показа прегънат лист, който нарече боклук и обясни, че му е било подхвърлено.

„Текстът е интересен. Представлява копие от някакво писмо, със сигурност е фалшификат. Но текстът е интересен. „Мила, Бети, моля те кажи, че Емо е бил при мен директор на телевизията за 2 години, може и за 3, ако е нужно. Целувам те. Еди кой си. Сърчице. Това е боклук, но макар и боклук, аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на неговото присъствие като директор в „Алфа““, разкри още той.

От думите му стана ясно, че една от фирмите, в която съучаства Кошлуков е санкционирана по закона „Магнитски“. Става дума за фирмата – No frame media.

„Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Ще ги помоля да се задействат незабавно“, настоя той.

По време на пресконференцията Минеков обяви, че „Репортери без граници“ са поискали да се проверят бившите медии на Пеевски, позовавайки се на „Свободна Европа“/БГНЕС