Минералната вода – богатството на София

Едно от изключителните природни богатства на нашата столица са нейните минерални води.

На територията на Столична община и близките околности има около 35-40 минерални извора, което ѝ отрежда първо място в Европа, а може би и в света по този показател, предаде репортер на БГНЕС.

Водата буквално извира изпод краката на софиянци във вид на естествени термални извори, каквито има в Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел, Железница и други райони, както и в самия център на града.

Лечебните свойства на минералните води са добре познати още от древността и са потвърдени от съвременна науката в наши дни. Затова днес хората продължават да се стичат с празни туби към чешмите в столицата и околностите ѝ.

Безброй са и археологическите доказателства за това. По време на разкопки са открити много останки от римски терми (бани), както и различни помещения и съоръжения, свързани с използването на водата. Богът на здравето и медицината Асклепий пък е едно от честите изображения върху намираните монети. Богатството на минерални извори е отразено и върху сегашния герб на столицата.

Днес обаче редица анализи констатират и един тревожен факт – само малка част от водните ресурси на София могат свободно да се ползват за наливане на вода и балнеолечение от жителите и гостите на столицата. Една част функциониращите някога минерални бани пък продължават да са затворени и дори тънат в разруха. /БГНЕС