Минералните извори на София – богатство, от което не се възползваме

Едно от изключителните природни богатства на нашата столица са нейните минерални води. На територията на Столична община и близките околности има над 40 термоминерални находища, което ѝ отрежда първо място в Европа, а може би и в света по този показател, предаде репортер на БГНЕС.

Водата буквално извира изпод краката на софиянци във вид на естествени термални извори, каквито има в Железница, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел, както и в самия център на града. Лечебните свойства на минералните води са добре познати още от древността. Безброй са и археологическите доказателства за това. По време на разкопки са открити много останки от римски терми (бани), както и различни помещения и съоръжения, свързани с използването на водата. Богът на здравето и медицината Асклепий пък е едно от честите изображения върху намираните монети. Богатството на минерални извори е отразено и върху сегашния герб на столицата.

През различните периоди минералните води на София са били обект на множество изследвания, а по отношения на тяхната температура, минерализация и химичен състав е събрана огромна по обем информация. Лечебните им свойства също са научно доказани.

Днес обаче редица анализи констатират един тревожен факт – само малка част от водните ресурси на София могат свободно да се ползват за наливане на вода и балнеолечение от жителите и гостите на столицата. Повечето от минералните бани са затворени и е напълно прекратено ползването на термални води за отопление на обекти.

За пример нека дадем единствената европейска столица, която може да се конкурира със София по хидротермални богатства – Будапеща, Унгария. Една от най-големите бани там е „Сечени“, която разполага с 15 вътрешни и три външни минерални басейна. Има още 10 сауни, а в нея се предлагат редица физиотерапевтични процедури и релаксиращи масажи, привличащи посетители от цял свят.

Нека я сравним с единствената функционираща общинска баня с минерална вода в района на София – Панчаревската. Благодарение на ремонта, извършен ѝ наскоро, тя „възкръсна“ за ново ползване, а преди това сградата бе западнала, а немалка част от водата се „губеше“, изтичайки направо в езерото.

Безспорно икономическите ефекти от разумното и рационално използването на минералните извори в туризма е огромно. София е сред европейските градове, чиито посетители лавинообразно нарастват заради редовните полети на ниско тарифните авиокомпании. Незнайно защо столицата ни обаче не се възползва от своя потенциал. /БГНЕС