Миневер Шабан разобличи тормоза на Рашков: Репресиите няма да ни уплашат, ние сме № 1

Миневер Шабан е една от онези млади хора, които вярват, че да се промени България, трябва да участват в политическите процеси. Член е на Младежко ДПС. На ноемврийските избори миналата година е председател на 107-а секционна избирателна комисия в Хасково.

Ще запомни изборите обаче не с върховенството на закона, а с милиционерския тормоз. Всичко започва, когато в секцията влизат областният управител на Хасково, заместник областният управител на Хасково, началникът на областната дирекция на МВР, заместник-началникът на областната дирекция на МВР и полицаи. И брутално извеждат Миневер навън. Обвиняват я, че гласува вместо избирателите.

Обясних, че това е нарушение за закона и не го правя. От дистанция обяснявам на възрастни хора, които търсят помощ, как да използват машината, разказа Миневер на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на предизборните срещи на Централния лъч на Движението в Хасково.

Карадайъ и ръководството на Движението специално се срещнаха с Шабан, за да й кажат какво е направила партията, за да защити правата й. Случаят на Миневер е един от 20 000-те на милиционерски произвол, които депутатите на ДПС включиха в 197 парламентарни питания към вътрешния министър Бойко Рашков. В почти всички свои отговори бившият министър признаваше от трибуната, че не е имало основания за образуване на досъдебно производство, което означава, че проверките са били неоснователни и с една единствена цел – сплашване.

Няколко пъти обяснявах на полицаите, че нарушават закона, защото нямат право да влизат в секциите за гласуване, а аз не съм викала полиция. Заявих им, че стоя на дистанция от машините и само казвам на хората как да ги използват. Това е мое задължение по закон като член на СИК, каза Миневер Шабан на Карадайъ. Въпреки това младата жена била изведена навън като престъпник. И там била заставена да подпише предупредителен протокол.

Обвиняваха ме без доказателства. Всички други членове на СИК бяха свидетели и никой не беше съгласен с тези обвинения, каза още Шабан. И допълни: „Беше ми много обидно да ме изведат пред хората, да ме унизяват, сякаш съм едва ли не престъпник.”.

Но ние няма да се уплашим от репресии. Това ни мотивира още повече да си вършим работата още по-добре, заяви Миневер Шабан. Затова сме № 1, каза тя на Мустафа Карадайъ. На тези избори младата активистка на ДПС отново ще е председател на секционна избирателна комисия. /БГНЕС