Мини роботи могат да инспектират и манипулират клетките ви

Екип от изследователи от Университета в Тел Авив, Израел, е създал миниатюрни микророботи, които могат да сканират отделни клетки, за да разберат дали са здрави, или имат проблеми.

Тези миниатюрни клетъчни инспектори, всеки от които е с диаметър едва 10 микрона, дори могат да пренасят желаните клетки на друго място с помощта на електричество или магнит за последващ генетичен анализ. Това ги превръща в потенциално революционен нов инструмент за диагностициране на заболявания или доставяне на лекарства на избрано място.

Както е описано подробно в изследването, публикувано в списание Advanced Science, за разработването на микророботите изследователите са използвали естествените функции на други организми, намиращи се в нашите тела.

"Разработването на способността на микроробота да се движи автономно беше вдъхновено от биологичните микроплаватели като бактериите и сперматозоидите", казва в изявление Гилад Йосифон, професор по биомедицинско инженерство в Университета в Тел Авив и водещ автор на статията. "Това е новаторска област на изследване, която се развива бързо и има голямо разнообразие от приложения в области като медицината и околната среда, както и като изследователски инструмент."

Малките роботи биха могли например да се използват за отделяне на ракови клетки и транспортирането им за вземане на биологични проби и последваща медицинска диагностика.

При тестовете изследователите са успели да използват роботите, за да разграничат здрави или умиращи клетки и да уловят отделни кръвни и ракови клетки в рамките на една бактерия.

"Новата ни разработка значително развива технологията в два основни аспекта - хибридно задвижване и навигация чрез електрически и магнитни механизми, които са много различни", казва Йосифон в изявлението. "Освен това микророботът има подобрена способност да идентифицира и улавя единична клетка - без необходимост от маркиране - за локално тестване или извличане и транспортиране до външен инструмент."

Изследователят и неговият екип сега се стремят да разработят микророботи, способни да работят вътре в тялото, които биха могли например да се използват като "ефективни носители на лекарства, които могат да бъдат прецизно насочвани към целта", според Йосифон. /БГНЕС