Минимална преднина за коалицията на Макрон

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон е застрашен от липса на мнозинство след първия тур на парламентарните избори вчера, на който се наблюдаваше рязък ръст на подкрепата за новата лява коалиция.

Алиансът "Заедно" на Макрон има съвсем малка преднина като резултати с лявата групировка NUPES на първия тур в неделя, като и двете групи получиха около 25-26% от гласовете на избирателите.

Екстраполирайки тези цифри, четири социологически агенции прогнозираха, че "Заедно" ще спечели 225-295 места на решаващия втори тур на гласуването следващата неделя, което вероятно няма да стигне за мнозинство от 289 места, но ще бъде най-голямата парламентарна група.

"Предстои ни една седмица, за да се мобилизираме", заяви пред репортери министър-председателят Елизабет Борн. "Една седмица, за да убеждаваме, една седмица, за да получим мощно и категорично мнозинство", каза тя.

NUPES, новоата коялиция, състояща се от левицата, социалистите, зелените и комунистите, се очаква да спечели 150-220 места, което би било голям пробив и би я превърнало в най-голямата опозиционна сила в Националното събрание.

"Това е много сериозно предупреждение, отправено към Еманюел Макрон", заяви политологът Брис Тейнтурие пред телевизия "Франс 2", като отбеляза как подкрепата за партията на президента е спаднала от последните избори през 2017 г.

"Мнозинството на коалицията му в парламента далеч не е сигурно", добави той.

Съгласно конституцията на Франция президентът има изключителен контрол върху външната и отбранителната политика, но се нуждае от мнозинство в парламента, за да приема вътрешно законодателство.

Гласуването в неделя последва президентските избори през април, на които Макрон си осигури втори мандат, побеждавайки крайнодясната лидерка Марин Льо Пен с обещания за намаляване на данъците, реформиране на социалната система и повишаване на пенсионната възраст.

Загърбвайки разделенията си, френската левица се обедини зад Жан-Люк Меленшон, ветеран от твърдата левица, който има коренно различна програма, включваща намаляване на пенсионната възраст, повишаване на минималната работна заплата с 15% и въвеждане на данъци върху богатството на елита.

"NUPES премина по великолепен начин първото изпитание, пред което беше изправена", каза Меленшон в изявление пред репортерите след края на изборния ден, като призова поддръжниците си да залеят секциите на 19 юни.

Той призова за подкрепа най-вече от страна на работническата класа и младите хора, като добави, че съюзниците на Макрон са "победени и разгромени".

Според социологическите агенции избирателната активност в неделя се очаква да бъде рекордно ниска - 46,8-47,9, като въздържането от гласуване ще бъде особено високо в работническите квартали.

Изглеждаше сигурно, че Льо Пен ще бъде преизбрана за депутат, представляващ бившия миньорски град в Северна Франция, Енен-Бомон. След като спечели 18,5-19,7% от гласовете на избирателите вчера, тя е на път да си осигури 5-45 места в новия парламент следващия уикенд, в сравнение с осем в момента.

Макар че Макрон и съюзниците му от Европейския съюз бяха облекчени от победата на Макрон срещу Льо Пен през април, последните седмици не изглеждат като меден месец за 44-годишния държавен глава. Цените на енергията и хранителните продукти се покачват, а безредиците и употребата на сълзотворен газ срещу английските фенове на финала на Шампионската лига в Париж на 28 май доведоха до напрежение.

Очаква се днес Макрон да се появи публично на оръжеен панаир в Париж, с което ще даде началото на една интензивна седмица на предизборна кампания от всички партии./БГНЕС