Министър Бозуков: Залесяваме 19 000 дка нови гори

19 000 декара гори ще бъдат засадени в страната, дървата за огрев не бива да бъдат механизъм за въздействие върху избирателите, каза в Осоговската планина днес министър Христо Бозуков, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков провери есенното залесяване в района на с. Крумово, община Кочериново. То се извършва от Държавното горско стопанство „Рилски манастир“.

„Тази година ще бъдат залесени 19 000 декара площ, целта е да се покаже, че за българската гора се полагат и грижи, защото дърветата са белите дробове на планетата, 35 на сто от територията на страната са гори.

Запасяването с дърва за огрев според министъра, по традиция винаги става в последния момент.

„А когато има избори дървата за огрев се използват като механизъм за въздействие върху избирателите в дадени райони, а те стават основен източник за отопление след повишаване цените на горивата и електроенергията“, каза министърът на земеделието и горите.

Според него са необходими законови промени, или по-коро по-добра координация между МВР, МЗХГ и министерството на финансите относно отглеждането на коноп за медицински цели.

„На европейско ниво нещата са регламентирани, за конопа за промишлени цели се изисква да има съдържание от 0.2 процента канабиол“, обясни министър Бозуков.

Според него това съдържание може да доведе сами до кашлица. Скоро ще бъде направена среща между горните министерства за координиране на този проблем.

„Няма резон в съседна Румъния да се разрешава преработката на технически коноп, не знам дали знаете, но най-големия производител там е българска фирма“, каза министър Бозуков.

„50 000 български земеделски производители очакват помощите от ЕС, ще ги помоля да побързат с регистрацията си, защото и самата процедура за изплащането им е дълга“, призова министърът на земеделието.

Според него министерството му следи внимателно цената на зърното, за да не се оголи зърнения баланс на страната.

„Тук засаждаме фиданки от разсадниците ни в с. Локорско и гр. Елин Пелин, тази година ще залесим над 5 000 дка, предимно с местни видове, и по няколко проекта. До година ще успеем да възстановим около 8 000 дка от опожарените край Стара Кресна гори от пожарите през 2017 г.“, каза директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

След като залеси една фиданка от вида „космат дъб“ над с. Крумово, министър Бозуков посети горския разсадник „Герена“ в село Стоб и обекти в района, финансирани от фонд „Инвестиции в горите” на Югозападното държавно предприятие. /БГНЕС