Министър Карадимов: ББР трябва да се превърне в класическа насърчителна банка

Българската банка за развитие има две основни функции – да подпомага публичните политики на държавата и преодоляването на регионалните дисбаланси. Двете функции до този момент изобщо не са уплътнявани от дейността ѝ.

Днес започва постепенната трансформация на ББР за превръщането ѝ в класическа насърчителна банка. Надявам се тази стратегия да бъде необратима.

Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов при представяне на обсъжданията, които се провеждат на правителствено ниво за изработване на новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР), предаде репортер на БГНЕС.

Днес е първото официално заседание на междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя Димитър Главчев. В нея участват 7 ключови министерства, всички национално представени работодателски организации, двата синдиката и Сдружението на общините.

„ББР към този момент е уплътнила максимално своите функции в подкрепа на малкия и среден бизнес и малките и средни предприятия. Банката обаче има две основни функции – да подпомага публичните политики на държавата и преодоляването на регионалните дисбаланси. Двете функции до този момент изобщо не са уплътнявани от дейността на ББР“, каза министър Карадимов.

„Премиерът Главчев оцени огромния икономически, социален и политически потенциал на това държавата да има единен пазарен инструментариум като ББР, която може да подпомага държавните политики във всички тези сфери и така се създаде работната група. Днес се обсъждат се предложенията, които различните ведомства са дали и те са изключителни“, добави той.

Министърът подчерта, че банката може да бъде ключов играч в поддръжката на социалната инфраструктура, здравеопазването, както и в енергетиката, включително в процеса на либерализация на цените за крайните потребители и в подпомагането на енергийните общности. ББР може да финансира ключови транспортни проекти както в транспортната свързаност, така и комуникационната. Институцията може да изиграе ключова роля и във военно-промишления комплекс на България, който е водещ в БВП на страната.

„Банката може да участва в много други сфери, в които държавата или не може, или не бива да участва със своите пазарни механизми. Днес започва постепенната трансформация на ББР за превръщането ѝ в класическа насърчителна банка. Надявам се тази стратегия да бъде необратима. Развитите пазари имат такъв инструмент“, посочи Росен Карадимов.

Като пример за възможност за преодоляване на регионалните дисбаланси доц. д-р Росен Карадимов посочи индустриалните паркове.

„И към момента министерството оперира европейска програма, по която са кандидатствали 20 кандидата. Парите от Европа ще стигнат за около 10 от тях. България има нужда от 35 индустриални парка. ББР би могла да кредитира без проблем другите 25 на приемлива лихва“, заяви Карадимов.

Общините могат да бъдат подпомагани чрез пазарни инструменти по отношение на енергийната ефективност или санирането на жилища. ББР може да поеме дългове на ключови болници, които са в тежко финансово състояние, като се разплати с доставчици и поеме управлението на техните задължения.

По отношение на транспортната свързаност министърът на иновациите посочи, че огромната задлъжнялост на Агенция пътна инфраструктура към строителния бранш и невъзможността на държава да покрие тези задължения.

ББР би могла да поеме задълженията, като АПИ стане основен длъжник на банката. Освен това тя може да участва в самостоятелни инфраструктурни проекти. Няма логика да се появяват чуждестранни инвеститори, например от Китай, които желаят да изграждат пътна инфраструктура на България, а държавата да не може да подсигури свой пазарен инструмент, който да го направи извън бюджета за съответния период“, каза министърът и допълни, че по линия на комуникационната свързаност е ключово оздравяването на Български пощи, в което ББР също може да участва. /БГНЕС