Министър: Ситуацията в Брюксел и Валония е най-лошата в Европа

Ситуацията с COVID-19 в Брюксел и Валония е близо до цунами. Това заяви белгийският министърът на здравеопазването и социалните въпроси Франк Ванденбрук, цитиран от местната телевизия VRT.

Според ветерана-политик това означава, че властите са „близо да загубят контрол над ситуацията“.

„Ако броят на хоспитализираните с COVID-19 продължава да расте стремглаво, това означава, че ще пострадат хората с други заболявания, няма да получат навременни интервенции“, предупреди министърът.

Ванденбрук отбеляза също, че ситуацията с общественото здравеопазване в Брюксел и Валония е най-лошата в цяла Европа. Той посочи, че в сравнение с Париж броят на заразените в двата белгийски региона е с 50% по-висок.

Здравният министър отхвърли критиките на бизнеса, че мерките, приети от правителството на 16 октомври, няма да доведат до някакъв резултат.

„Централната власт въвежда основни мерки в борбата с коронавируса. Местните власти обаче може да добавят свои, ако видят, че са недостатъчни. Каквито и мерки да се вземат, най-важно е поведението и отговорността на хората. Това е най-същественият фактор за намаляване броя на заразените и в борбата с вируса“, посъветва Ванденбрук.

По данни на Института за обществено здраве в Белгия (Sciensano) в момента са хоспитализирани 2255 пациенти в коронавирус. Средният брой на нови инфектирани на ден, изчислен между 8 и 14 октомври, продължава да нараства. Общият брой на потвърдените случаи e 213 115. /БГНЕС