Министерски съвет: Петков имаше предвид проверка на „Турски/Балкански поток“, а не на „Южен поток“

"Нашите партньори виждат корупцията като основен момент на влиянието на Путин в нашия регион. Ще издам заповед за пълна проверка на Южен поток". Това заяви премиерът Кирил Петков, след като се завърна от САЩ и в началото на заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

От правителствената информационна служба по-късно уточниха, че става дума за проверка на „Турски/Балкански поток“, а не на „Южен поток“.

"По повод изказването на премиера Кирил Петков преди редовното правителствено заседание относно неговото разпореждане за проверка по всички аспекти на „Южен поток“, моля, имайте предвид, че става въпрос за проверка на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“", заявиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Министър-председателят в началото на днешното заседание каза още: Този тип проекти са точно това, за което се говори, когато корупцията се ползва за инструмент на външна политика.

Той потвърди, че са договорили два кораба за юни да пристигнат на цени, значително по-добри от цените на европейските пазари и на цените на „Газпром“ до този момент. Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителни преговори за дългосрочните доставки. Това дава възможност за пръв път България да има истинска диверсификация, каза Петков.

Имаме голям напредък за F-16 самолетите. Радвам се, че днес в МС вкарваме и дерогация за намаляване акциза на електроенергията и газа, каза още Петков. /БГНЕС