Министерство на икономиката за експото в Дубай: Ще търсим отговорност от изпълнителя

Документите за пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за експото в Дубай са били подготвени едва няколко дни преди заминаването, макар че изпълнителят е имал цяла година на разположение. Министерство на икономиката ще му търси отговорност с всички законови възможности.

Това заявиха от МИ във връзка с разпространената информация относно задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българската палата на Експо 2020. По-рано от НИМ определиха информацията като заблуждаваща.

"Лицата не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“ , за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителите при комуникацията им с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на проекта.

Документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020".

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването", каза от Министерство на икономиката.

По-рано от НИМ бяха категорични, че появилите се публикации са изцяло фалшиви, а музеят има коректно сключен договор с Министерството на икономиката за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на изложението.

Истинската новина е, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне. Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети.

Оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей, подчертаха от музея. /БГНЕС