Министерство на правосъдието даде 4 обществени поръчки на АДФИ

Министерство на правосъдието е предало на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери 4 обществени поръчки. Това каза зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Причината са получени сигнали. „Помолили сме АДФИ да извършат проверка по 4 поръчки. Едната от тях е за зареждането на лавките в затворите в цялата страна. Искаме освен проверка за законосъобразност, да се извърши и проверка на формиране на цените в лавките и надценките, които се поставят“, обясни Павлова.

МП иска съдействие от АДФИ и за обществената поръчка във връзка с дрехите на надзирателите в ГД „Изпълнение на наказанията“, както и за поръчката за дезинсекцията на местата за лишаване от свобода. „Това е във връзка с COVID-мерките, както и с регулярните мерки срещу гризачи, хлебарки“, обясни Павлова.

Обърнали са се към АДФИ и да извърши проверка за закупуването на конвойни автомобили за ГД „Охрана“.

„Идеята, освен всичко останало, е по този начин да се проверят и вътрешните механизми за проверка в самото министерство, тъй като всички тези проверки, всичките тези обществени поръчки са минали през вътрешна проверка от контролния орган в Министерство на правосъдието“, посочи тя. Също така Мария Павлова е уведомена и че от понеделник АДФИ са стартирали проверка и във връзка обществена поръчка за храненето в затворите.

Зам.-министърката обяви, че е приключила, назначената по нейно разпореждане проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите.

“Установено е, че за периода от 01.01. 2017г. до май месец тази година, има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата. По 6 от тях има образувани досъдебни производства, две вече са приключили с осъдителни присъди“, каза тя и посочи, че случаите са в цялата страна. Преди време пред Комисията по ревизия в НС на управлението Светослав Илчовски заяви, че имало видео с издевателства над бизнесмен, докато той бил в ареста. Зам.-министърката отговори категорично отрицателно на въпроса някой от установените при проверката случаи да е във връзка със сигнала. „Все пак в сигнала нямаше никаква конкретика нито за време, нито за място. За периода, за който се коментираше, няма установено такова действие в никой от затворите“, обясни тя.

Миналата седмица от правосъдното министерство съобщиха, че във връзка с образувано дисциплинарно производство срещу старши комисар Десислав Трайков, началник на Затвора-София, е отстранен от длъжност до приключване на производството. Мария Павлова обясни, че то е образувано във връзка с постъпили множество сигнали. Те са за нарушения, свързани с реда за допуск, с отдаването на затворнически труд, с т.нар ВИП-килии.

„Затова се извършват проверките, докато не приключат проверките няма как да оповестим повече информация“, заяви тя. /БГНЕС