Министерството на финансите усвоява средства по шест европроекта

По шест европейски проекта усвоява средства Министерството на финансите под ръководството на Асен Василев. Това става ясно от отговор на ведомството на парламентарен въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Проектите включват осигуряване на почасова грижа за децата на служителите на министерството, като с проекта се цели „Създаване на условия за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на служителите чрез осигуряване на почасова грижа за децата им на работното място“. Финансирането му идва от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. (ОПРЧР), средствата са безвъзмездни и са разходвани за създаването на детски кътове на работното място. Бюджетът е в размер на близо 55 хиляди лева.

Вторият проект, по който Министерството на финансите усвоява европейски средства, е „Повишаване на ефективността и ефикасността на публичните инвестиционни разходи“. Финансирането му се предоставя по линия на Инструмента за техническа подкрепа, който се управлява пряко от ЕК. В Министерството на финансите няма информация за конкретния бюджет на проекта, тъй като не е страна по договора с доставчика на услугата. Проектът е в изпълнение, срокът му е 15 месеца. Не се съобщават повече подробности за същността на проекта.

Същата е ситуацията и с третия проект, за който не се съобщава нито предмета, нито финансирането. Той е озаглавен „Обща техническа подкрепа за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на България”, финансирането му се предоставя по Инструмента за техническа подкрепа, който се управлява пряко от ЕК. Срокът за изпълнение е 12 месеца.

Над 2 милиона лева дава ЕС на МФ за възнаграждения по проект „Финансиране на възнагражденията на служителите на Сертифициращия орган по Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд и Кохезионен фонд в България“. Проектът приключва догодина, но не е ясно каква му е конкретната цел.

С точно 85 000 евро Европа финансира техническа помощ за създаване на „Правна и регулаторна рамка за изпълнение на инструментите за хеджиране (Приключващото нетиране за деривати и репо-сделки)”. Финансирането е от Инструмента за техническа подкрепа, а изпълнението на проекта е в начална фаза.

Шестият проект, който получава финансиране в размер на 250 хиляди евро, е относно „Диагностика на капиталовия пазар“, също е в начална фаза, и срокът за изпълнението му е 18 месеца, става ясно още от отговора на Асен Василев до депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова. /БГНЕС