Министерството на иновациите на Стойчева подкрепя „Лукойл-Нефтохим“ с европари

България подкрепя „Лукойл-Нефтохим“ с европейски пари в прехода към кръгова икономика. Това става ясно от документ, одобрен от Министерството на иновациите и растежа, ръководено от Милена Стойчева.


Проектът е по програмата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“, в която са включени 859 броя предложения, уточнява репортерът на БГНЕС.

От тях предложени за финансиране са общо 375 броя на кандидати, развиващи основната си икономическа дейност в сектор „Преработваща промишленост”.

За изпълнение на одобрените за финансиране предложения е предвидено Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” да предостави средства от над 170 млн. лв.


Оказва се, че една от големите компании, които ще получат средства по този механизъм, е руският собственик на бургаската рафинерия. Това става в момент, когато руската военна инвазия в Украйна набира все по-големи обороти.

„Лукойл-Нефтохим“ е класиран на 40 място в списъка от 50 големи компании, които кандидатстват. Компанията трябва да получи 1 млн. лв. финансиране за проект, който е на стойност малко над 5 млн. лв.

През последната година „Лукойл-Нефтохим“ е обект на сериозна критика заради вноса и преработването на руски петрол сорт „Уралс“. Българските политици с евроатлантическа ориентация остро се противопоставят на вноса на руски петрол, защото смятат, че с парите, получени от него се дава възможност на Кремъл да финансира военната си кампания срещу Украйна. Дори прозвучаха обвинения към вицепремиера и финансов министър Асен Василев, че оказва подкрепа на „Лукойл-Нефтохим“. /БГНЕС