Министър Илиев: Подавам оставка, след това - не знам, нямам никакви очаквания

"Не само аз, цялото правителство ще подаде оставка утре. След това - не знам, ще видим. Нямам никакви очаквания. За мен е важно и в политиката, както и в спорта да се взимат решение с мисъл за хората. Това всъщност е политиката - мисъл за хората. Същата е ситуацията и в шаха", отговори министърът на младежта и спорта Димитър Илиев на въпрос на БГНЕС след срещата за обединението в българския шахмат.


"Както разбрахте, двете страни трябва да излъчат контактни групи от по трима души, които да продължат преговорите, защото има достатъчно поводи за разединение. Моят апел е да се търси начин да се върни напред и в положителна посока. Темата е от изключително обществено значение, касае спорт, който българите много обичаме, затова се надявам в най-скоро време двете групи да излязат с положително решение", каза той по казуса с враждуващите Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ).

"Винаги съм оптимист. Тук най-важното е да се разбере колко по-голяма е целта от това просто две страни да спорят. Вярвам, че разумът ще надделее над емоциите. Трябва да се намери път към обединение, за да може българските спортисти да участват на национални и международни първенства. Колкото и да е голям спора, рано или късно трябва да му се намери решението", добави министър Илиев.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак подчерта, че голямата цел е осигуряването на спокойствие и добра подготовка на българските състезатели.

"С министъра играем ролята на медиатори. Участваме в този преговорен процес чисто добронамерено. Целта е да получат нашите спортисти необходимото спокойствие и добра подготовка. Да бъдат обезпечени откъм участие в националните турнири, така и в международните", каза тя пред медиите.

„Готови сме за обединение при равнопоставеност и излъчване на ясни правила за администриране на държавния и международния спортен календар“, каза председателят на БФШ 2022 Венета Петкова.

Председателят на БСФШ Милен Василев акцентира, че проблемите в българския шахмат са много дълбоки и не трябва да се прибързва при взимането на решения. /БГНЕС