Министър Радев към енергетиците: Не трябва да абдикираме от работните места

Опитвам се да направя каквото мога в този период, с който разполагам. Винаги има недоволни. Това е ясно, водещ трябва да е общият интерес, не мога да се грижа и нямам намерение да се грижим като екипи за конкретни малки, алчни, но амбициозни частни интереси. Тук това няма да се допусне. Това заяви енергийният министър Румен Радев след среща с протестиращите енергетици, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Това, което трябва да направим като обща цел е градивната част – какви работни места, какви индустрии, каза Радев.

Не се поддавайте на настроения един срещу друг, защото ще има и въпроси като знаете ли колко ни струва вътрешната енергетика. Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение, каза Радев.

Приемам вината си и в това, че не комуникираме достатъчно. Бърка се като се говори, че териториалните планове предопределят конкретни проекти. Смисълът им е да създадат предпоставката за проекти, тези проекти трябва да идват от частния сектор, подчерта Радев. Ние имаме най-атрактивният регион за инвестиране в Европа, убеден е министърът.

Имате умения, с които сте ценни на тези работни места. Не трябва да абдикираме от работните места, а просто да работим, призова Радев енергетиците. Успокойте се, каза още той. Говорили сме за начини и модели на компенсация, но не за детайли по тях, коментира още енергийният министър.

2361 служители има в ТЕЦ Марица Изток. работата на ТЕЦ-а ще се свързва с услугите, които изпълняват и резерва, който имат като мощности. Всички ремонти се изпълняват в график, всичко по енергийната система е обезпечено. Илза Чинкова, директор на Мини Марица Изток каза, че интересите на работниците в мините са защитени. Ще има надграждане. Това е естественият на дейността на мините, тя не е вечна, 2038 година е съвсем обозрима година, няма да има сериозни затруднения, коментира Чинкова. /БГНЕС