Miramax съди Тарантино заради части от сценария на „Криминале”

Американското студио Miramax съди режисьора Куентин Тарантино, за да му забрани да продава части от сценария на "Криминале" (Pulp fiction, 1994 г.), които не са включени в окончателната версия на филма, чрез NFT-токени. Това гласи жалбата на студиото подадена в Окръжния съд на окръг на Калифорния.

По-рано режисьорът създаде уебсайт, на който възнамерява да продава части от първите версии на сценария с изрязаните сцени, които ще бъдат придружени и от "ексклузивен коментар на Тарантино, разкриващ тайните на филма и неговия създател”. Според студиото режисьорът по този начин нарушава интелектуалните права върху филма, които принадлежат на Miramax.

Както отбелязват адвокатите на студиото, в началото на ноември те изпращат писмо до представителите на режисьора, в което ги уведомяват, че действията му нарушават правата на Miramax, които се отнасят за "всички версии на сценария без изключение". От своя страна адвокатите на Тарантино настояват за правото на режисьора да публикува сценария, но студиото смята, че продажбата на NFT-токени по никакъв начин не попада в тази клауза.

Тарантино става известен през 1994 г. с излизането на филма „Криминале”, на който е режисьор и сценарист. Бюджетът на филма е от 8 милиона долара, а приходите от него достигнаха над 100 милиона долара. „Криминале” спечели "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан, "Оскар" за оригинален сценарий и няколко други престижни филмови отличия./БГНЕС