Мирчева 15-а в женския маратон в Юджийн, триумф за Етиопия

Родната състезателка в маратона Милица Мирчева, единствената ни представителка на Световното първенство в Юджийн, Орегон, направи запомнящ се дебют на шампионата на планетата, завършвайки 15-а в надпреварата при жените.

Готитом Гебресласе.

28-годишната българка завърши с време от 2:30.20 сек, като остана близо до националния си рекорд от 2:29.23, поставен на маратона в Копенхаген през май, където остана на пето място. Мирчева участва и на Летните игри в Рио през 2016 – там тя остана на 108-а позиция в крайното подреждане. С чудесното представяне на атлетката ни в дългите разстояния бе сложен и край на българското участие в американския град.

Представителката на Етиопия Готитом Гебресласе натисна в заключителните мигове, за да грабне златото в маратона при жените на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, Орегон.

Гебресласе, която триумфира на маратона в Берлин миналата година при дебюта си и финишира трета в този в Токио през 2022, настъпи газта при два оставащи километра до края, печелейки с рекорд на шампионата от 2:18.11 сек. Кенийката Джудит Джептум Корир грабна среброто с личен резултат от 2:18.20, а родената в Кения израелка Лонах Чемтай Салпетер с време от 2:20.18 сек. /БГНЕС