Мирела Демирева остана 12-а в скока на височина в Токио

Мирела Демирева не успя да влезе в битката за медалите в скока на височина на Игрите в Токио.

Сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева.

Родната представителка започна с неуспешен опит на 184 см, но след това преодоля височината. На 189 см тя бе безапелационна още при първия си опит. На 193 см Демирева направи два неуспешни опита, но продължи напред след успех от третия път. На 196 см обаче тя се провали и при трите си опита, като по този начин загуби възможност да се бори за медал в дисциплината. Така, сребърната медалистка от Рио преди пет години остана на 12-о място.

Наистина опитах, благодаря ви, че гледахте лека атлетика днес. Щастлива съм, че тук, не съм минавала такива височини от 2019-а, ще продължа да скачам. Съжалявам, ако съм ви разочаровала. Олимпиадата е едно страхотно преживяване, обожавам да скачам и продължавам да работя, защото знам, че мога да дам още повече на моя любим спорт. Продължаваме напред“, сподели емоционалната Демирева за БНТ.

Тя постигна върхово постижение за сезона от 195 см по време на квалификациите в четвъртък. С отпадането на Демирева приключи и българското участие в леката атлетика, където нашите състезатели не успяха да стигнат до медал.

С титлата триумфира представителката на Руския олимпийски комитет Мария Ласицкене, която преодоля височина от 204 см, което бе и най-добър резултат за сезона. За 28-годишната скачачка това бе първо олимпийско злато след трите световни титли през 2015, 2017 и 2019 години. Втора остана австралийката Никола МакДърмот с 202 см, а с бронза се поздрави украинката Ярослава Магучих с 200 см.

На 10 000 м при жените, Сифан Хасан от Нидерландия спечели финала за втория си златен и общо трети медал на Игрите в Токио. Родената в Етиопия състезателка завърши с време от 29 мин 55.32 сек пред представителката на Бахрейн Калкидан Гедзахен, също родом от Етиопия, с време от 29:56.18. Етиопката Летесенбет Гедей, след като водеше през по-голямата част от състезанието с 25 обиколки, грабна бронза с 30:01.72. За Хасан това бе второ злато след това на 5000 м по-рано през седмицата и бронза на 1500 м. Нидерландката е и световна шампионка от Доха на 1500 м и 10 000 м.

На 1500 м за мъже, норвежецът Якоб Ингебритсен триумфира на 1500 м при мъжете на Игрите в Токио, като го направи с нов олимпийски рекорд от 3 мин 28.32 сек. 20-годишният лекоатлет добави олимпийското злато към европейската си титла, стигайки с лекота до успеха, задминавайки дългогодишния лидер Тимоти Черуйот от Кения, който се поздрави със среброто за 3:29.01. Британецът Джош Кър направи състезанието на живота си, за да грабне бронзовото отличие с време от 3:29.05. Черуйот бе доминантната сила в последните две години, печелейки десет поредни състезания, включителната световната титла през 2019, но тази поредица приключи в кенийските серии. За Норвегия успехът на Ингебритсен бе втори след този на Карстен Вархолм, който подобри собствения си световен рекорд на 400 м с препятствия.

Нирадж Чопра триумфира в мъжката надпревара по хвърляне на копие за първото в историята на Индия олимпийско злато в леката атлетика. 23-годишният състезател стигна до успеха с резултат 87.58 м, за да подобри двете сребърни постижения на 200 м и 200 м с препятствия от Игрите в Париж през 1900 от Норман Притчард. Среброто и бронза в дисциплината отидоха за двама представители на Чехия в лицето на Якуб Вадлейх с 86.67 м и Витеслав Весели с 85.44. Финалът бе провал за считания за фаворит германец Йоханес Фетер, който завърши на девета позиция в крайното подреждане заради проблем с глезена. Фетер имаше седем хвърляния над 90 м през април и юни, включително и най-добър резултат през сезон от 96.29.

Феликс завършва олимпийската си кариера с общо 11 медала, седем от които златни.

Алисън Феликс сложи край на забележителната си олимпийска кариера със седми златен медал в женската щафета на 4х400 м в Токио. Феликс, която в петък стана най-титулуваната лекоатлетка на всички времена с бронза си в индивидуалното на 400 м, помогна на квартета да спечели за 3 мин 16.85 сек. Среброто отиде за Полша, а с бронза ликува Ямайка.

Щатите участваха със звезден състав в дисциплината, като в отбора бяха световната рекордьорка и новокоронясана шампионка на 400 м с препятствия Сидни МакЛафлин, сребърната медалистка на 400 м с препятствия Далила Мухамад и младата надежда на 800 м Атинг Му, заедно с ветеранката Феликс. Американката женска щафета не успя да подобри 33-годишния световен рекорд на Съветския съюз от Игрите в Сеул през 1988 – 3:15.17.

35-годишната Феликс участва на петата си и последна Олимпиада и вече има 11 медала от Олимпийски игри. С днешното отличие тя е с едно пред 10-те на Карл Люис и е най-декорираният американски лекоатлет на всички времена.

При мъжете, състезателят на 400 м с препятствия Рей Бенджамин донесе златото за 2:55.70 пред квартетите на Нидерландия и Ботсвана. Това бе единствената победа за САЩ в леката атлетика при мъжете след провала на редица други звезди, които дойдоха със заявки за медали в японската столица. /БГНЕС