Мириам Енгел пред българска публика: Връщане в миналото и послание за любов

Носталгия, поглед навътре в душата, сакрален взор в житейската реалност – всичко това изразява спектакълът „A-Wake“, довел отново в България израелската хореографка, изпълнителка и преподавателка по балет и съвременен танц Мириам Енгел. Тя е в България от 9 до 14 ноември по покана на посолството на Израел в София, предаде репортер на БГНЕС.

На 13 ноември, в събота, тя ще представи своята авторска постановка „A-Wake“, посветена на нейната баба, танцовият артист и новатор Дора Мушанова. Представлението е част от програмата на Фестивала за свободен театър ACT, в рамките на който тя има и два майсторски класа. Мириам е и гост на няколко благотворителни събития, едно от които е юбилейният концерт на група "Жестим" към Асоциация "Тишина" (подпомагаща различни артистични дейности на хора с увреден слух). Едно от най-важните за Мириам събития е срещата с нейни колеги и студенти по танцово изкуство в Нов Български Университет. Именно там екипът на БГНЕС я засне, в творческа атмосфера по време на работата ѝ със студентите – боса и вдъхновено демонстрираща на малката студентска сцена уникалността на това, което смята за свое призвание.

Мириам Енгел е родена в Йерусалим през 1983 година и още 20-годишна е носител на наградата „Sharett“ и наградата за професионални танцьори на „America-Israel Cultural Foundation“. Тя създава множество проекти в Европа и по света. През 2011 г. основава „Angela Dance Co. Jerusalem”, професионална танцова компания с успехи в Израел и по света. Мириам е хореограф и главна актриса на „Micro Theater Company“, Йерусалим.

Творбите ѝ се отличават с уникална интерпретация и богато виртуозно изпълнение. Тя превъплъщава израелския опит в уникални, интерактивни творения.

Такъв е и спектакълът ѝ „A-Wake“, поетичен и предизвикателен монолог за пространствата на времето и тялото. Създаден в памет на нейната баба Дора Мушанова (1920-1994), пионер, артист, и преподавател в София в началото и средата на ХХ век, Мириам разказва повече за него пред нашия екип.

„Това всъщност не е нов проект, той е отпреди 2 години и половина. Това е соло продукция, която аз създадох като спомен за моята баба, която е българка, и затова е много специално за мен да го представя тук. Той е представен за последните 2 години и половина по целия свят и разбира се, в Израел, но да дойда тук и да го представя точно тук, е много специално за мен“.

Представлението е през погледа на една жена. То разкрива един ден от нейния живот, но всъщност е и израз на целия ѝ живот. Свързано е със съвременния живот, животът днес, всички очаквания, с които се сблъскваме – не само жените, но и мъжете, комплексния израз на живота ни днес.

Срещата на Мириам със София е вълнуваща както винаги досега, когато я посещава.

„Аз съм влюбена в София и България“, споделя изпълнителката. „Всеки път, когато съм тук, сякаш усещам магия във въздуха. Усещам чувство на принадлежност“.

В хората тук тя среща топлота, прямота и открито отношение. Според нея в България творят много смели хора и затова се чувства страхотно да бъде част от сътрудничество с тях.

София се намира в момент, в който показва желание да се развива, да създава нови неща“, казва Мириам. „На фона на ситуацията с Ковид, която е сходна и тук като навсякъде по света, аз чувствам, че идва промяна и това е един вид благословена промяна. И тук, в София, усещам същото като навсякъде – сякаш хората си казват „Ок, каква е следващата стъпка, кое е следващото интересно нещо, което ни очаква, защо да не опитаме нещо ново?!“ Земята се преоформя – чувствам го посредством танца, посредством професионалната си работа, чувствам го навсякъде около мен“.

Също толкова позитивно е и впечатлението ѝ от българската публика. За нея тя е приобщаваща и добре приемаща я.

„Например тук, в Нов български университет, в рамките на този уъркшоп, студентите са гладни за нови знания и нови идеи. Тази готовност за отваряне към нови неща е много силна тук. Всъщност моята работа като артист е да комуникирам с публиката, чувствам работата си като диалог с хората и това е, което правя със своите представления, това взаимодействие е много важна част от моята работа. Това е като поглед в огледалото – гледайки дадено представление, то да рефлектира вътре в теб с твоя собствен живот и възгледи“.

Мириам вижда сходство с израелската публика - и двата народа са много сърдечни.

„Е, може би българите са малко по-учтиви от израелците“, шегува се тя.

А умението да достига до хората, силата да бъде убедителна, особено с младите хора, по думите ѝ е наследство от нейната баба - „баба Дора Мушанова“, казва Мириам на чист български.

„Това не съм просто аз, това е вид енергия, предадена ми от нея“.

Да бъде тук и да твори именно тук, е много знаменателно за Мириам Енгел – в името на почитта към нейната баба, но също и като поглед напред.

„За мен е много важно, че моите деца, например моят 6-годишен син, също имат връзка с това място. Той беше тук преди Ковид и аз искам да запазя това място близо до себе си и до тях“, уверена е тя.

Финалът на разговора с екипа на БГНЕС неизбежно се завърта и около тежката ситуация за един творец с разпростирането на пандемията по света. И като такъв, със свой индивидуален почерк и визия за нещата около себе си, същността на Мириам я провокира отново към едно по-различно отношение.

Моят първи отговор на Ковид беше… любов. Създадох проекта „Да обичаш Йерусалим“ за истински любовни истории на различни хора. Прочетох стотици любовни истории и създадох малки танцови миниатюри за много от тях, има уебсайт, на който можете да ги видите. Това беше мащабен проект и моята чисто интуитивна реакция на Ковид, за което бях подпомогната с общинско финансиране от Йерусалим. Така че моят истински отговор на Ковид е - любов“, споделя Мириам Енгел. „Но не просто любовта като влюбване, а и любовта към себе си, самовъзприемането, по-голямата съпричастност в отношенията един към друг, повече нежност, да погледнем повече един към друг, да се отнасяме към другия така, както бихме искали да се отнасят към нас. И мисля, че тогава светът би бил едно по-добро място“. /БГНЕС