„Mish Mash Fest“ отново събра на едно място талантливи автори на ръчната изработка

Под куполите на Ларгото на София „Mish Mash Fest – Spring edition“ за трети пореден ден събра талантливи автори на ръчно изработени тематични подаръци, за да отбележат предстоящите празници и настъпващата пролет, предаде репортер на БГНЕС.

Пролетните колекции са изпълнени с красота и много настроение. На Mish Mash Fest можем да видим специална пролетна селекция бижута, ароматни свещи, сладки изкушения, напитки и много други неща.

Обеци от полимерна глина с подправки и етерични масла

Първите ръчно изработени обици от полимерна глина с подправки и етерични масла в България са именно тук, на „Mish Mash Fest – Spring edition“. Бижутата са част от артикулите, които представя на своя щанд брандът на Мария Петрова и нейната дъщеря, носещ името „Багра“.

„На фестивала ние предлагаме ръчно изработени обеци, които са оцветени с натурални подправки. Спирулина – синя или зелена, листенца от роза за любов, аронията е за интуиция, солта – дали ще е хималайска, или морска пък е за предпазване от лоши енергии, и всяка подправка си има символика и значение“, разказа пред БГНЕС Мария Петрова за уникалните бижута, които прави нейната дъщеря.

„Багра“ предлага и ръчно изработени свещи от соев восък във весели цветове, които са творение на Мария Петрова. „Обеците са хобито на дъщеря ми. Свещите са моето хоби. Това ни зарежда“, каза Петрова.

Майката и дъщерята се стремят да опазват природата и затова използват естествени съставки като соя за направата на ароматните свещи и натурални подправки за оцветяването.

Двете заедно избират и формите. „Някои ѝ харесват на нея, някои на мен, но гледаме да са весели, раздвижени, да излезем от сивотата, от стандартите, от правите ъгли и това ни стимулира“, каза Петрова и добави, че обеците на дъщеря ѝ цветово са неповторими, допълвайки, че при свещите е същото – „всеки цвят и всяка форма е сама за себе си“.

Направата и на свещите, и на обеците отнема доста време, тъй като и двете са ангажирани и с друго. „Примерно, за да изсъхне една свещ, ѝ трябват 24 часа и не винаги е сполучлива като цвят, или може би ще се отчупи. С обеците е същото – пак отнема време, но пък това, че можеш да покажеш какво си направил, те зарежда и те мотивира да продължаваш“, заяви жената.

Бисквити за споделяне

Карина е управител и част от екипа на младия български бранд „My Cookielicious“, който се занимава с производството на бисквити в американски стил. „Идеята е, че те големи, за споделяне са подходящи, с разнообразни пълнежи са и са много мекички и сочни, по-различни от традиционните хрупкави бисквитки“, обясни пред БГНЕС Карина.

Процесът на приготвянето на бисквитите е тридневен, за да се наситят ароматите. „Използваме висококачествени продукти. Работим и с местни производители. Някои от нещата, които включваме, съответно ги намираме и в други страни, тъй като ги няма на българския пазар“, каза Карина.

В менюто на „My Cookielicious“ има достъпни 22 варианта на бисквитите за постоянно поръчване. „Но за специални празници правим селекции от нови вкусове. Например, това е селекцията ни за 8 март. Включили сме три напълно различни нови вкуса, като по този начин се стараем да задоволим абсолютно всеки един вкус и предпочитание“, показа Карина специалната кутия с бисквити, създадени за Деня на жената.

За любителите на по-сладкото, в момента на „Mish Mash Fest – Spring edition“ се предлага вариант с пълнеж от течен шоколад, с белгийски бисквитен крем, който е много интересен. „Имаме по-свежи и нетрадиционни такива, например вариант като чийзкейк с боровинки, крема сирене, кашу“, уточни Карина.

Предлагат се и малки варианти на бисквитите, които са подходящи за компания на кафе и чай, покрити с розов „Руби“ шоколад и кашу.

Вино с кауза

Ева Стоянова, председател на Фондация „Matter“, също е на „Mish Mash Fest – Spring edition“. „Нашата цел е да изградим един ден социално кафене, приобщаващо кафене в София и сме тук, за да фондонабираме. На нашия щанд има вино с кауза, не само нашата, но и тази на Фондация „Очи на четири лапи“, които набират за обучение на кучета водачи за незрящи хора“, разказа пред БГНЕС Стоянова, като се надява повече хора да разберат за тях и да посетят щанда им.

Виното с кауза е реколта 2022 година. „То е серия от три – бяло, розе и червено. Произвежда се в Сакар планина – район, който е много приятен за производство. Това е Тракийска низина на практика“, каза още жената и призова:

„Излезте, времето е супер!“ /БГНЕС