Миш маш фест с инициатива „Будителките”

„Миш маш фест“ се провежда днес от 10 до 20 ч. в градинката зад Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В рамките на събитието посетителите могат да видят новото от сферата на авторските и ръчно изработени артикули.

За първи път фестът разказва за „Будителките“, променили света, предаде репортер на БГНЕС.

„Имаме специално представяне на проекта „Будителките“, в който искаме да разкажем за жените, които са променили света, в който живеем. Днес ще има и беседа, в която ще представим тези именити българки. Ние се гордеем с тяхната памет. Искаме повече хора да научат за тях. Вярваме, че хората са любопитни и искат да знаят за хората, които са били преди нас“ каза Косара Чигирева, която е един от организаторите на феста.

По време на беседата, водена от куратора на изложбата Елица Павлович, посетителите ще научат историите на 15 именити жени. Сред тях е Пелагия Видинска, която е поставила България на европейската модна карта, Анастасия Михова Каличкова-Тошева, която през 1863 г. открива първата девическа гимназия в Стара Загора. Кураторът ще изнесе и информация за Екатерина Димитрова Ненчева, която е първата поетеса в новата българска литература. Присъстващите ще научат повече и за първата българска архитектка, спечелила конкурс за обществена сграда, за първата дипломирана българска художничка и др.

Изненадите на организаторите от сайта „Момичетата от града“ не спират до тук. Те са подготвили специална програма за малки и големи. Гостите ще забавлява стендъп комедиантката Nadia Bright, а след нея сцената ще завладеят Ния, победителката от последното издание на Гласът на България, и китаристът Александър Георгиев – Алекс.

„Дотогава може да откриете различни автори от света на приложните изкуства в България - от бижута, дрехи, аксесоари, козметика, керамични изделия, ювелирни произведения“, добави още Косара Чигирева и добави, че в петото издание на феста на открито участват над 60 изложители.

Освен на изкушенията в шопинг зоната, посетителите ще могат да се насладят и на приятно настроение сред зеленината на градината, в специален кът с приятна музика, вкусна храна и разхлаждащи летни питиета и коктейли.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. /БГНЕС