Мишел О'Нийл ще стане първият националистически лидер на Северна Ирландия

На 3 февруари Мишел О'Нийл ще стане първият националистически лидер на правителството на Северна Ирландия, когато Народното събрание ще се завърне след края на двугодишния бойкот на юнюнистката партия.

Кандидатурата на политикът от Шин Фейн (политическото крило на ИРА – бел.ред.) ще бъде потвърдена на специално заседание на децентрализирания законодателен орган, на което ще бъдат назначени и заместник-първи министър и министри, предаде АФП.

Съгласно Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на три десетилетия на сектантско насилие заради британското управление в Северна Ирландия, постовете на първия министър и на заместник-министъра са с равни правомощия.

Назначаването на римокатолически първи министър, подкрепящ ирландското обединение, в държава, създадена като структура с протестантско мнозинство под британско управление, има изключителна символна стойност.

То отразява не само позицията на Шин Фейн като най-голямата партия в Северна Ирландия, но и демографските промени, след като през 1921 г. остров Ирландия е разделен на две самоуправляващи се единици.

"Имайте предвид, че самото разделяне, създаването на тази държава, е на основата на създаването на вградено и постоянно юнионистко (про-британско) мнозинство", заяви председателят на Шин Фейн Мери Лу Макдоналд.

"Този ден отмина", каза тя, добавяйки, че с О'Нийл в Белфаст и евентуално с правителство, водено от Шин Фейн, в Дъблин на следващите избори, това може да доведе до "ново конституционно споразумение, което да сложи край на разделението".

В близко бъдеще 47-годишната О'Нийл е изправен пред неотложния проблем да преодолее бюджетните ограничения и рушащите се обществени услуги, които предизвикаха широко разпространени индустриални спорове в Северна Ирландия.

На 29 януари О'Нийл, който обеща да бъде "първи министър за всички", нарече възстановяването на асамблеята "ден на оптимизъм" и призова за общи усилия за справяне с проблемите./БГНЕС