Мишустин в Пекин: Ръст на руско-китайската търговия до 200 млрд. долара; 80 съвместни проекта

Руският премиер Михаил Мишустин е уверен, че търговският оборот между Русия и Китай ще нарасне до 200 млрд. долара през 2023 г. През четирите месеца на тази година той се е увеличил с 41% в сравнение със същия период на миналата година до 71,15 млрд. долара.

"Убеден съм, че през тази година ще изпълним задачата, поставена от държавните глави - Владимир Путин и Си Дзинпин - да доведем взаимния търговски оборот до 200 млрд. долара", заяви Мишустин на руско-китайския бизнес форум в Шанхай, цитиран от ТАСС по информация на правителствената пресслужба.

Освен това през 2022 г. търговският оборот със селскостопански продукти се е увеличил с 42%, надхвърляйки 7 млрд. долара. Руският премиер подчерта, че до края на първото тримесечие увеличението е възлизало на над 90%, достигайки почти 2,5 млрд. долара.

Според Михаил Мишустин обемът на разплащанията в национални валути също нараства: ако през 2021 г. само около една четвърт от разплащанията между Русия и Китай са се извършвали в тях, то през 2022 г. такива ще са почти две трети от разплащанията .

Мишустин заяви също, че вече са набелязани около 80 големи съвместни проекта с общ размер на инвестициите над 165 млрд. долара.

"Колеги, имате добри възможности да проявите своята инициативност, предприемачески дух и организационни умения. Русия е готова да окаже практическа подкрепа на представителите на бизнес средите, които ще откликнат на този призив", подчерта Михаил Мишустин.

По данни на Генералната митническа администрация на Китай, от януари до април тази година износът от Китай за Русия възлиза на 33,69 млрд. долара - с 67,2% повече от година по-рано. Вносът от Русия е нараснал до 39,46 млрд. долара (+24,8%). В същото време през април Русия е изпратила стоки на стойност 19,23 млрд. долара за Китай, а Китай е изпратил стоки на стойност 9,61 млрд. долара за Русия. /БГНЕС