Мисия на ЕП: Задържането на Борисов е в разрез със закона

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона. Това е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България, информират от ЕП. Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

Евродепутатите Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП и Йерун Ленарс - говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Главния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона.

“Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.” Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона”, каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел.

“Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство”, подчерта Холмайер.

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

“Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията.” добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство. /БГНЕС