Мисията на ООН в Мали спешно се изтегля от страната

Мироопазващата мисия на ООН в Мали (MINUSMA) обяви, че ускорява планираното си изтегляне от град Бер в северната част на западноафриканската страна поради влошената ситуация със сигурността. При нападение на "терористични групи" в Бер на 11 август бяха убити шестима малийски войници.


"Мисията призовава всички заинтересовани страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли допълнително да усложнят операцията", се казва в съобщението, без да се уточнява кои са "заинтересованите страни" Мироопазващата мисия на ООН трябва да напусне Мали до 31 декември.

По-рано ръководеният от туарегите бунтовнически алианс "Координация на движенията от Азауад" обвини малийските въоръжени сили и бойците на ЧВК "Вагнер", че са нарушили прекратяването на огъня и са атакували силите на алианса край Бера. Малийската армия не отговори на обвиненията.

Алиансът е съставен от групи, доминирани от туареги, които се стремят към автономия или независимост от малийската държава. Междувременно военното правителство на Мали се обърна към Русия за политическа и военна подкрепа, припомня АФП.

Броят на загиналите при нападението в петък нарасна до шест души, съобщи армията на 12 август, а "въоръжените терористични групи оставиха 24 тела по пътя си".

През юли в друга западноафриканска държава - Нигер, беше извършен военен преврат./БГНЕС