МВнР: Няма пострадали българи след труса в Албания

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение, което разтърси страната тази сутрин, съобщиха от МВнР. Засега няма данни за пострадали български граждани, в мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници.

Няма пострадали и сред служителите на посолството ни и техните семейства. Сградата на мисията ни е напукана вследствие на труса.

По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър.

В Дуръс и околностите, където са най-големи пораженията, няма ток и телефонна връзка. В Тирана електричеството е възстановено. Към момента няма достоверни данни за жертви и пострадали сред местното население.

Над 130 души се ранени при земетресението, което разтърси Тирана тази сутрин. Съобщава се за срутени сгради. "Има две затрупани семейства в най-силно пострадалия район Дуръс, а едно от затрупаните деца е извадено живо”, съобщи в телефонно включване за bTV консулът ни в Тирана Благой Петров.

И той потвърди, че няма данни за пострадали българи при мощния трус. Според консулът в момента няма много наши сънародници в Албания, защото сме извън туристическия сезон.

Мисията ни в Тирана прозвънява българите, за които има информация, че живеят в Албания.

Няма пострадали и сред служителите на посолството и техните семейства. Сградата на мисията ни обаче е напукана вследствие на труса. По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър, съобщиха от Министерството на външните работи..

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906./БГНЕС