"Мистерията на българските гласове" пуска мини албум

От 15 юли на българския пазар се появява новият миниалбум (EP- Extended Play на английски език) „Шандай Я / Станка“ на прочутия в цял свят български женски хор „Мистерията на българските гласове“. Световната премиера на продължението на изключително успешния проект на хора „БууЧииМиш“ от 2018 г. с участието на звездата от „Dead Can Dance“, австралийката Лиса Джерард, се състоя на 17 април 2020 г., но поради извънредното положение у нас българската премиера бе отложена за лятото.

Миниалбумът се състои от 7 записа и ще е наличен както на компактдиск, така и на винилови грамофонни плочи в два варианта – класическо черно и в лимитирана версия в зелен цвят, от която са произведени само 300 бройки за цял свят. По данни на чуждестранния лейбъл на албума „Prophecy Productions“, в чужбина лимитираната версия в зелено вече е изчерпана, но продуцентът и български издател на албума „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ уверява родните фенове, че малки количества от същата плоча ще бъдат пуснати у нас от книжарници „Сиела“, които разпространяват албумите на хора. Съдържанието ще бъде достъпно и в дигиталните музикални платформи.

Заглавната песен на мини албума, „Шандай Я“, e включена в две различни версии – в нов вариант и в познатия от албума "БууЧииМиш". Изцяло нови и непубликувани до този момент са две заглавия. В "Зайди слънце" участват солистката на хора Виолета Маринова и световният шампион по бийтбокс Александър Деянов - SkilleR. Нова е и "Rite of Passage", която в оригиналния си вариант е включена в албума "Hiraeth" на перкусиониста Дейвид Кукерман и Лиса Джерард. Разликата е, че в „българската“ версия на песента има и хорово изпълнение. "Rite of Passage" първоначално влиза в плейлиста на концертната програма на хора по представянето на албума „БууЧииМиш“, но поради големия интерес и положителните отзиви на публиката за тази песен, продуцентите на албума решават да я издадат. „Публиката реагира толкова възторжено на новата версия на "Rite of Passage", че ни хрумна идеята тя да бъде записана и издадена. Много често след концерти зрители идваха и питаха дали заглавието и включено в албума „БууЧииМиш“, споделя Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик“.

Подобна е историята и със "Зайди слънце". Това също е песен, която еволюира по време на концертите, където се изпълнява в дует между солистката Виолета Маринова и бийтбоксъра SkilleR. За целите на албума е добавен и хорът, като музикалният продуцент и композитор Петър Дундаков прави аранжимента. Песните "Станка", "Моме маленко" и "Рано ранила" са от "БууЧииМиш", но в новия миниалбум могат да се чуят в нови, различни версии, "Станка" е с добавена хорова партия, "Моме маленко" е представена в кратка версия без интродукция, а "Рано ранила" е със соло на гъдулка.“

Новата продукция на „Мистерията на българските гласове“ се очаква да бъде представена преди края на лятото с концерт на откритата сцена в Парка на Военната академия „Г. С. Раковски“. За 1 ноември е пренасрочен Великденският концерт на хора, който според първоначалните намерения трябваше да се състои в началото на април в Сити Марк Арт Център.

„Шандай Я / Станка" може да бъде поръчан с 10% отстъпка до 15 юли в електронната книжарница на „Сиела“.

Последвайте “Мистерията на българските гласове” във Facebook и Инстаграм. Слушайте „Шандай Я / Станка" в iTunes: - https://itunes.apple.com/fm/artist/the-mystery-of-the-bulgarian-voices/1309000756 и в Spotify:

/БГНЕС