Мицкоски: Българите не заслужават място в Конституцията, не се отказваме от македонците в Пиринска Македония

Няма да има никаква промяна на Конституцията. Българите не заслужават и нямат място в Конституцията на Македония. Няма да се откажем от македонците в Пиринска Македония. Това каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски по време на първата среща на ветераните на партията, предаде репортер на БГНЕС.

"На референдума народът трябва да реши, дали подкрепя или не, Договора с България, дали подкрепя или не, националната асимилация", каза Мицкоски и добави: Договорът за приятелство и сътрудничество с България е източникът, основата на грубата българска политика спрямо Македония, която ни отрича правото на съществуване. "Когато атакуваме една несправедливост, най-добре е да ударим по нейните корени. През последните 5 г. виждаме как едно отровно дърво ражда отровни плодове и поради тази причина е най-добре да ударим по корените на това отровно дърво, а не по неговоите отровни плодове, какъвто е Договора с България.

Според него "над 60% от македонците и над 50% от неговите съграждани подкрепяли референдума и ще гласуват в негова подкрепа".

"Тук съм пред Вас - за 10-ти, 15-ти, 20-ти път. Искам да чуят всички. Няма да има промяна на Конституцията. Без значение какъв ще бъде резултата от Референдума, но аз вярвам в моя народ и моите съграждани, че те ще излязат масово и ще гласуват срещу този асимилаторски договор.. Най-отоговорно и най-искрено ви казвам: Няма да има промяна на Конституцията, защото те /българите, белред./ не заслужават това. Защото те не са изпълнили нито една присъда от Съда за правата на човека в Страсбург за нашите братя от Пиринска Македония, защото отричат съществуването им. Те отиват и крачка напред. Със сила искат да ни накарат да се откажем от правата за нашите братя в Пиринска Македония. Е, това няма да стане! Докато ни има нас, ВМРО-ДПМНЕ, няма да се откажем от братята ни там. На тях им пречи нашата мобилизация. Това ги боли. На тях им пречи мощното ВМРО-ДПМНЕ", каза още Мицкоски и обеща да "мобилизира македонският народ и мнозинството в парламента". Според него по време на референдума трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни и предсрочни президентски избори в страната.

БГНЕС припомня, че на 7-ми септември Мицкоски внесе инициатива в Държавната избирателна комисия за провеждане на задължителен референдум с въпроса: Подкрепяте ли оттегляне на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България?

Президентът на РСМ Стево Пендаровски смята, че въпросът на опозицията за референдума е за прекъсване на европейския път, докато за премиера Димитър Ковачевски става въпрос за непоследователност и преследване на лични, партийни интереси за запазване на позицията в партията на самия Мицкоски. /БГНЕС