Мицкоски поиска България да признае "македонско малцинство" у нас

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска българското правителство да признае съществуването на македонско малцинство в България, предаде БГНЕС.

Изказването бе направено след 4-часова среща в Скопие между ръководителите на политическите партии, както от опозицията, така и от управляващата коалиция. Основна тема в срещата бе евроинтеграцията на РСМ и промените в Конституцията, които включват и вписването на българите в нея. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че "сега не е време за раздори, защото от това нещо никой няма полза".

Според Мицкоски "управляващото мнозинство няма необходимото мнозинство за конституционни промени". При тази ситуация най-логично е разпускане на парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори, каза още той и поясни, че по време на срещата е подкрепил предложението на депутата и лидер на Демократическия съюз Павле Траянов "българското правителство да признае съществуването на македонско малцинство в България".

Председателят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети съобщи, че "конституционните промени са били сред основните теми по време на разговора". "Трябва да направим конкретни стъпки по пътя към ЕС. Ние сме тези, които искаме да бъдем част от този съюз. Сред условията, които ни се поставят са правовия ред, съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност", каза още Ахемти, който е част от управляващата коалиция в Скопие.

На "лидерската среща" не присъстваха ръководителите на "Левица" и "Беса". /БГНЕС

Скопие / РСМ