Мицкоски: Преспанският договор е реалност, но ще се боря да поправя тази несправедливост

ВМРО-ДПМНЕ е с ясна евроатлантическа ориентация. Още при създаването на партията в началото на 90-те години на миналия век ние ясно заявихме, че сме за членство в НАТО и ЕС. Това каза лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, предаде БГНЕС.

"През 2000 г. ВМРО-ДПМНЕ подписа Споразумението за асоцииране с ЕС, правителство на ВМРО-ДПМНЕ първо получи положителен доклад за започване на преговори за членство. Нашата партия подписа договорите за стратегическо партньорство със САЩ и Турция. Ние подсигурихме безвизовия режим. ВМРО-ДПМНЕ категорично застава зад нашия стратегически партньор - НАТО", каза още Мицкоски.

На въпроса какво ще стане с Преспанския договор / Този договор сложи край на спора за името с Гърция и РМ се преименува на Република Северна Македония бел.ред./ и Договора за приятелство с България от 2017г. Мицкоски каза следното пред македонската телевизия Сител: Разбирам възмущението на гражданите. Но, на мен никой не може да ми забрани да не се чувствам щастлив от Преспанския договор и докато действам като политик ще се боря да поправя тази несправедливост, която бе нанеса на нашия народ, да я коригирам. "Това е мое право и никой не може да ми го отнеме", каза Мицкоски и поясни: От мен не трябва да очаквате да действам като Зоран Заев и непрекъснато да повтарям "Северна". Това никога няма да направя.

"Преспанският договор е реалност и ние не може да бъдем лицемерни и да казваме: Това не е реалност. Да се правим на слепи...В същото време ще продължим да работим тази реалност, един ден като седнем на една маса с нашите партньори в ЕС, да поправим тази несправедливост, както и всички грешки произлезли от тази реалност", каза още той без да отговора на въпроса за Договора с България. Преди два месеца Мицкоски призова страната едностранно да се откаже от Договора за приятелство и добросъседство, който бе подписан на 1-ви август 2017 г. /БГНЕС