Мицотакис: ЕС да инвестира в разширяване на стоманената ограда по границата с Турция

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз "сериозно да обмисли" предоставянето на финансова помощ за разширяване на антимигрантската стоманена ограда по границата с Турция.

"Мисля, че е крайно време ЕС да обмисли сериозно предоставянето на европейски средства за този вид проекти", заяви ръководителят на правителството пред АФП в рамките на посещение, на което беше обявен проектът във Ферес в Североизточна Гърция.

"В края на краищата, ние допринасяме за европейската сигурност и също така допринасяме за по-интегрирана и ефективна европейска политика в областта на предоставянето на убежище".

Атина реши да разшири с 35 км. петметровата стоманена ограда, която минава по протежение на река Еврос, маркираща границата с Турция.

В момента оградата е дълга 37,5 км и Атина има за цел да извърши удължаването в рамките на една година, като до 2026 г. добави общо 100 км.

Мицотакис настоява, че дори и без средства от ЕС проектът, оценен на 100 млн. евро ще продължи.

"Това, което виждате тук, е препятствие, което гръцкото правителство е изградило, за да защити границите не просто на една страна, но които се оказват и външни граници на Европейския съюз", каза той.

"Винаги съм бил твърдо убеден, че не можем да постигнем ново споразумение за миграцията и убежището, ако не защитим външните си граници. И това, което правим тук, според мен е значителен принос към тази цел. Това, което виждате тук, е финансирано изключително от гръцкия бюджет, от гръцките данъкоплатци".

Дебатът за финансирането на подобни огради се възобнови по време на срещата на върха на ЕС през февруари.

Няколко държави, включително Австрия и Гърция, призоваха за финансиране от ЕС за укрепване на оградите по външните граници на блока, за да се намали потокът от лица, търсещи убежище.

Но през януари Европейската комисия настоя, че в бюджета на ЕС няма средства за това.

"Ако трябва да харчим пари за стени или огради, няма да има пари за други неща", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон./БГНЕС

Атина / Гърция