Мицотакис: Гърция преживява най-голямото екологично бедствие от десетилетия

Стотици пожарникари продължават битката срещу огнените езици в опустошени от пожари райони на Гърция, където това лято се случи определеното от премиера на страната като "най-голямата екологична катастрофа в страната от десетилетия".

Въпреки това дъждът през нощта в някои райони и падащите температури изглежда са облекчили ситуацията след две седмици на опустошителни пожари, а премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че „днес можем да бъдем по-оптимистични“ от предишните дни.

Най -тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия разпали пожари, които унищожиха повече от 100 000 хектара гори и земеделски земи, което е най-голямото увреждане от горски пожари в страната от 2007 г., съобщи Европейската информационна система за горските пожари.

Пожарите предизвикаха смъртта на трима души, стотици останаха без дом, принудиха хиляди да избягат и причиниха икономическо и екологично опустошение.

Гърция е само една от многото страни в средиземноморския регион, които бяха засегнати от жесток сезон на пожари, за които властите търсят причина в изменението на климата.

Мицотакис в четвъртък определи „мега пожарите“ като „най-голямото екологично бедствие в Гърция от десетилетия“.

"Климатичната криза е тук ... и тя ни казва, че всичко трябва да се промени", каза той пред репортери, посочвайки други опустошителни пожари в Турция, Италия и Алжир.

Премиерът каза, че пожарникари, доброволци и местни жители са спасили „безброй“ домове и предприятия, но въпреки това десетки имоти са загубени. Мицотакис каза, че 150 къщи са загубени в района на голяма Атина през последната седмица, докато това продължава да се случва на остров Евия, който представлява повече от половината от изгорялата площ в цялата страна./БГНЕС