Мицотакис: Интерконекторът Гърция-България проправя пътя към по-добро бъдеще за региона

Енергийното сътрудничество в региона, т.е. газопроводът TAP, новият газопровод с България, но също и интерконекторът със Северна Македония, след успешно завършен маркет тест, бяха посочени от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис като примери за разширяване на газопроводната инфраструктура на Гърция, които проправят пътя към по-добро бъдеще за целия регион.

Обръщайки се на 22-ия Световен форум за втечнен природен газ, който се провежда в Атина, Мицотакис посочи, че вниманието му е постоянно фокусирано върху диверсификацията на енергийните източници, както и гъвкавостта за възможни инвестиции в Гърция, за да защити, както каза той, енергийната сигурност на Европа.

„Тази безпрецедентна криза несъмнено преначертава енергийната карта на Европа. Горд съм да заявя, че Гърция е в челните редици на тази промяна. Страната е котва във все по-бурните морета, а в момента е износител на енергийна сигурност за нашите съседи и се стреми да го прави в бъдеще в още по-голяма степен“, каза Мицотакис.

По отношение на разширяването на газопроводната инфраструктура той припомни, че преди две години беше пуснат в експлоатация газопроводът TAP, свързващ Каспийско море с Италия, като каза, че вече се обмисля разширяване на дейността на TAP за внос на повече природен газ от Азербайджан.

„На 1 октомври в София отпразнувахме търговската експлоатация на газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Това е вторият ни газопровод до България, където износът ни се утрои през последната година, а през последните месеци успешно приключи маркет теста за новия газопровод за Северна Македония. И вярвам, че всички тези връзки проправят пътя към по-добро бъдеще за целия регион. Искам да съм напълно ясен. Искаме да помогнем на нашите регионални партньори много бързо да се диверсифицират от руския газ и да премахнат натиска, който Русия е наложила върху нашите съседи. Вярваме, че по този начин значително допринасяме за регионалната стабилност, която до голяма степен е свързана с енергийната сигурност“, отбеляза Мицотакис.

По отношение на доставките на втечнен природен газ той се позова на остров Ревитуса, където обясни, че е добавено още едно плаващо хранилище за разширяване на капацитета и в същото време посочи, че в края на 2023 г. или началото на 2024 г. се очаква в Александруполис да започне работа терминала за втечнен природен газ. /БГНЕС