Мицотакис-Меркел: Самокритика, миграционни ултиматуми и сбогуване с цитати от Гьоте

Говорейки за присъствието на Ангела Меркел в ръководството на Германия, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис започна съвместните им изявления веднага след продължителната среща заявявайки, че "16-годишното пътешествие на германския канцлер е надминаващо Аденауер и докосващо се до това на Хелмут Кол."

"Днешна Гърция не е огнище на дефицити"

"Като осмият гръцки премиер, който се среща със скъпата Ангела, мога да се осмеля на кратък преглед", продължи министър-председателят, като отбеляза, че иска "да говори за днешна Гърция, която е много различна от тази преди последните 10 години. Тя не е източник на дефицити. Тя е модерна държава. "

Кириакос Мицотакис отбеляза, че "Европа и Гърция са били подложени на изпитание от грешни решения, които са се обърнали срещу тях, маскирани като популизъм и демагогия".

"И вие признахте, че сте поискали много от гърците", подчерта премиерът и добави, че "за щастие нито евтините икономии, нито евтините национални лозунги издържаха. Солидарността на общността и истинският патриотизъм в крайна сметка излязоха победители".

"Меркел е гласът на разума и стабилността - понякога несправедлив, но изключително важен"

"Г-жа Меркел е гласът на разума и стабилността. Несправедлив може би на моменти, но решаващ, както през 2015 г., когато отхвърли изгонването на Гърция от Европа", добави Кириакос Мицотакис. "Тъй като Европа се обляга на единодушие, то се гради на споразумения, а следователно и на сближаване", каза той, описвайки смелата промяна на мнението на канцлера по въпроса за Фонда за възстановяване.

Мицотакис продължи, че "битката срещу COVID също е била синьо-бяла. Гърция е предложила сертификата, организирала е програмата за ваксинация, била е пионер в създаването на Фонда".

"Западното спокойствие насърчава турския произвол - Гърция не търпи заплахи"

"Знам, г-н канцлер, Вашата твърда позиция в полза на диалога и намаляването на напрежението", продължи гръцкият премиер, визирайки отношенията с Турция. "Аз също се стремя винаги да поддържам каналите за комуникация отворени. Западното спокойствие често насърчава турския произвол. Време е европейските власти да се трансформират в европейска практика", заяви Мицотакис и добави: "Гърция иска само приятели. Тя иска добри отношения, разбира се, с нашите съседи, ръководени от международното право и морското право. Но не търпи заплахи. Моята позиция е пределно ясна."

"Никой не се стреми към окончателен разрив в отношенията между ЕС и Турция. "Границите са определени с абсолютна яснота", каза той.

Премиерът изтъкна, че няма да се умори да повтаря това: „Моята врата е винаги отворена за конструктивен диалог. Този диалог предполага намаляване на ненужното напрежение. Турция не може да поставя под въпрос суверенитета на гръцките острови".

Той каза също, че е налице постоянна провокация от страна на Турция, която се засилва в Кипър, и заяви, че това, което ще поиска от наследника на Меркел по отношение на Турция, е да се съобрази с това, което Европа е решила.

По отношение на имиграцията той отбеляза, че все още няма обща европейска политика за имиграцията и убежището, и подчерта: "Не можем да приемем инструментализирането на отчаяни хора за политически цели".

Той също така призова Турция да направи повече за разбиването на веригите за трафик на хора.

"Все още не сме успели да постигнем обща европейска позиция по въпроса за имиграцията и убежището", заяви гръцкият министър-председател, като обясни, че "Германия не е част от проблема, а част от решението".

"Трябва да пазим границите си по-ефективно. Това, което се случи в Еврос, не трябваше да се повтаря. За съжаление, то се повтори в Беларус", каза той. "Онзи ден имахме трагично корабокрушение. Това трябва да спре и може да спре със сътрудничеството на Турция. Страните по външните граници на Европа оказват голяма тежест. Сериозната и стабилна охрана на границите е предпоставка за запазване на Шенген".

"Икономиите не могат да бъдат отговор на всичко"

"Икономиите не могат да бъдат отговор на всичко", каза Мицотакис. "Както френско-германският пакт, така и договорът за взаимопомощ в областта на отбраната между Гърция и Франция могат да формират модел на европейска стратегическа автономия. Бъдещето е вълнуващо за Гърция, Германия и Европа. Ние ще встъпим в действие с любимия глагол на канцлера: "Опитвам се", добави той.

Завършвайки изказването си, преди да даде думата на германския канцлер, министър-председателят подчерта: "Приветствам Ви с радост и се сбогувам с уважение. Атина ще Ви очаква като приятел. В новия си път не забравяйте думите на Гьоте: "От всички народи гърците мечтаят за живота по най-красивия начин".

"Очаквам с нетърпение да работя конструктивно с наследника на г-жа Меркел", каза той в отговор на въпрос. "Това ще включва обсъждане на Пакта за стабилност", каза Мицотакис, като добави, че ще има дискусия в рамките на ЕС, но също така, че при нея трябва да се вземе предвид опита от последното десетилетие и опита от пандемията.

Меркел: Най-накрая успяхме да намерим общ език

"Всеки, който познава културата, не може да изостави Атина и Гърция", заяви отиващата си канцлерка Меркел в съвместно изявление с министър-председателя, като отбеляза, че това няма да е последното ѝ посещение в Гърция.

"Германско-гръцките отношения бяха доста оживени, бих казала. Трудностите бяха даденост, когато ставаше въпрос за стабилността на еврото, и аз лично бях напълно наясно с прекомерната тежест, което това означаваше, и с предизвикателството, което това означаваше за хората в Гърция. В крайна сметка успяхме да намерим общ път, обща стъпка, за да може Гърция да остане член на ЕС“, каза Меркел.

"След като това приключи, трябваше да се изправим пред друго огромно предизвикателство, а именно миграцията, която започна през 2015 г. Показахме, че можем да споделяме отговорности и мисля, че пактът ЕС-Турция е пример, който ни показва, че можем да работим заедно и в този случай да си сътрудничим с Турция. Знам големия брой предизвикателства, пред които е изправена Гърция, когато става въпрос за сътрудничество с Турция. Вчера и днес интензивно обсъждахме, че трябва да се прилагат резолюциите на ООН и международното право, и смятаме, че е важно, но трудно да се намерят отговори и решения чрез диалог."

Относно Турция канцлерът заяви, че трябва да има обща европейска позиция. Както каза тя, винаги следвайки правилата, както Европа, така и Турция, ще могат да укрепят позициите си.

Тя също така заяви, че проблемите на Гърция и Турция са проблеми на ЕС. Тя припомни, че Турция е домакин на 3,5 млн. бежанци и трябва да бъде подкрепена.

Сакеларопулу към Меркел: Много пъти сме се чувствали изоставени

Малко по-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел беше приета в президентския дворец от президента на републиката Катерина Сакеларопулу .

Приветствайки Меркел, президентът на републиката, Катерина Сакеларопулу я определи като велик политик, като същевременно ѝ благодари за чисто проевропейската ѝ позиция по редица въпроси и подчерта, че „г-жа Меркел е определяла в значителна степен политиката на Германия и Европа в продължение на две десетилетия“.

Както каза президентът на републиката, е имало моменти на трудности и напрежение, като същевременно подчерта, че по време на икономическата криза Гърция е била призована да плати висока цена и много пъти се е чувствала сама. Въпреки това, добави тя, трудностите са допринесли за взаимното разбирателство.

"Важно е Европа да запази своята сплотеност и това стана очевидно по време на пандемията", каза Сакеларопулу.

Меркел: Здрави основи на двустранните отношения

От своя страна Меркел говори за възходи и падения в двустранните отношения, но, както подчерта, има солидни основи. И добави, че диалогът винаги е бил ключът към намирането на решения.

Тя припомни, че е имало период, в който е имало нужда от стабилизиране на еврото и същевременно необходимост от реформи в страни като Гърция.

"Най-големият проблем беше миграцията, където Германия и Гърция си сътрудничеха конструктивно", каза тя.

По-рано германският канцлер посети института „Гьоте“. /"Катимерини"