Мицотакис обяви избори на 21 май

Националните избори в Гърция ще се проведат на 21 май, обяви премиерът Кириакос Мицотакис по време на днешното заседание на кабинета, цитиран от „Катимерини“.

"Страната и нейните граждани се нуждаят от ясни хоризонти", заяви Мицотакис пред кабинета. "Националните избори ще се проведат в неделя, 21 май", каза той.

Основната тема на днешното заседание на кабинета е представянето от министъра на вътрешните работи Макис Воридис и заместник-министъра на финансите Теодорос Скайлакакис на действия за държавната администрация.

БГНЕС припомня, че на 22 март гръцкият министър-председател заяви, че страната ще проведе парламентарни избори през май, след като правителството му е изправено пред широко разпространен гняв заради влаковата катастрофа, при която през февруари загинаха 57 души.

"Мога да ви кажа със сигурност, че изборите ще се проведат през май", каза той в интервю за телевизионния канал Alpha.

След трагедията в Темпе тревожността и политическото недоволство нарастват, няма ясни победители и се увеличава броят на колебаещите се избиратели: Според последното проучване на Pulse за SKAI те са 12,5% в сравнение с 9,5% само месец по-рано.

Очевидно е, че това се дължи на недоволството от Нова демокрация (НД) (28,5% спрямо 32%), което обаче означава печалби за СИРИЗА (стабилно на 25 %), а що се отнася до ПАСОК, тя показва лек спад (9,5% спрямо 10,5%).

Сега повече от всякога нерешителните гласоподаватели ще бъдат от решаващо значение за предстоящите избори, още повече че проучванията на общественото мнение показват също така, че трагедията в Темпе всъщност не засилва антисистемната вълна на въздържане (бел.ред. недействителните, въздържалите се се увеличават незначително с 0,5%), съобщи по-рано „Катимерини“.

Мицотакис заяви, че ако не може да състави еднопартийно правителство, той е отворен за сътрудничество с ПАСОК след вторите избори. Като се има предвид позицията на ПАСОК "не на Мицотакис или Ципрас", възможностите за споразумение може да са крайно ограничени, особено ако тя излезе отслабена от предстоящите избори, в който случай третият вот може да стане неизбежен. /БГНЕС