Мицотакис обяви мерки в размер на 1,1 млрд. евро за уязвимите гърци

Мерки в размер на 1,1 милиарда евро, които ще обхванат 3,2 милиона граждани от уязвими категории, но също и домакинства с доходи до 30 000 евро годишно, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение към гражданите.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Мицотакис каза, че това са мерки, насочени към най-слабата и средната класа, а министрите на финансите, енергетиката и земеделието утре ще представят подробно тримесечната програма на правителството за подкрепа на гражданите.

„Корекциите обхващат всички фронтове на увеличението на цените: стимулиращи доходи с извънредни надбавки за тези с ниски доходи и ниски пенсии. Подкрепа на семейства с деца, които сега имат най-много разходи. Голяма субсидия за сметките за ток. Но също така и частичното усвояване на увеличението на цените на горивата чрез покриване на 180 литра за превозни средства. И те се съчетават със специалните грижи за фермерите и малките и средните предприятия, които са особено силно засегнати от покачването на електроенергията“, каза Мицотакис.

Той обясни, че мерките "обслужват два принципа": те не се отнасят за всички, а са насочени със специален акцент върху подкрепата на най-слабите и са в съответствие с предпазливата фискална политика на правителството, тоест "мерки, измерени с реалността".

В осемминутно видео гръцкият премиер каза, че "светът преживява най-дълбоката геополитическа криза от почти осем десетилетия", добавяйки, че инвазията на Русия в Украйна върна войната в Европа и че всичко това причинява огромна енергийна криза, която има последствия за всички страни, както и за Гърция.

Гръцкият премиер подчерта, че в същото време "страната играе водеща роля в преодоляването на старите догми и изграждането на стратегическата автономия на Европа" и е на страната на мира, международното право и Запада. /БГНЕС

Атина / Гърция