Мицотакис с мерки за подкрепа за 3 млрд. евро

Поредица от данъчни облекчения; намаляване на ДДС в определени области; покриване на увеличението на цената на електроенергията; специален план за подкрепа на младите хора; 50 гигабайта интернет за ваксинирани тийнейджъри, закупуването на още шест френски военни самолета Rafale, са част от мерките, обявени от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис от Солун, говорещ на Международния панаир.

Мицотакис представи плана на правителството и, както той се изрази, „Гърция се променя, Гърция се движи напред и гледа нагоре“. Той включва мерки за справяне с нарастващите цени, данъчни облекчения за домакинствата, бизнеса и собствениците на имоти, но също така и мерки за младите хора.

"Това са мерки, които важат за всички граждани, но най-вече за младите хора. Те продължават да облекчават данъчната и застрахователната тежест. Те се отнасят за доходите и имуществото на средната класа. Но в същото време те улесняват предприемачеството. Те подкрепят жертвите на пандемията, особено безработните, но в същото време гледат напред“, каза Мицотакис.

Той каза, че като се има предвид, че БВП на Гърция през второто тримесечие на тази година се е увеличил с 16,2 %, е преразгледана заложената цел за растеж за 2021 г. от първоначалните 3,6 % на 5,9 %.

Обявени са 24 мерки, оценени на над 3 милиарда евро и важат както за тази, така и за следващата година.

По отношение на младежите той обяви национален план, т.е. 7 мерки и стратегия в 90 точки, които ще бъдат публично оценени през следващите шест месеца и включват: 1200 евро на месец за наемане на работа на млади хора без трудов стаж, половината от които ще да бъде за работодателя и половината за служителя; премахване на специалната такса за мобилни телефони за млади хора до 29 години и по-евтин интернет; безплатни 50 гигабайта интернет за ваксинирани тийнейджъри на възраст от 15 до 17 години; както и премахването на данъка върху наследството от родители на деца.

Гръцкият премиер се фокусира също върху мерки за справяне с повишаването на цените на основните продукти и услуги, като обяви нов преходен енергиен фонд, който да покрие 80 процента от увеличението на електроенергията за всяко домакинство; увеличаване с 20% на таксата за отопление; намаляване на специалния данък върху имуществото; намален ДДС за транспорт, кафе, безалкохолни напитки, фитнес центрове, танцови училища, туристически пакети, кина и фуражи за фермерите. Той обяви и данъчни облекчения за собствениците на фирми.

Говорейки за пандемията, премиерът подчерта, че „икономиката и обществото няма да затворят отново“ и каза, че ваксината, която е безопасна и ефективна, е достъпна за всички граждани.

Речта на Мицотакис стартира снощи 85-ия Международен панаир в Солун, който традиционно се провежда всяка година през септември и е домакин на чуждестранни изложители, държави от цял ​​свят, чуждестранни и местни политици и т.н.

Днес гръцкият премиер ще проведе традиционна пресконференция, на която ще отговори на въпроси, свързани с правителствената политика и програма. /БГНЕС