Митева: Няма да има извънредно заседание в понеделник

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента. Това заяви председателят на 46 НС Ива Митева.

„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда. Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, каза тя пред бТВ.

Митева обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

Според нея този доклад спокойно може да се разгледа в сряда. Митева призова президента Румен Радев да не разпуска НС преди сряда, за да може да се състои това последно заседание на парламента. Тя смята, че държавният глава спокойно може да издаде указа за предсрочни избори.

Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Но е недопустима нейното поведение, когато ме нарече болонка, каза Митева и призова да се мисли преди да се правят подобни изявления, които са недопустими, особено за политик с опита на Дончева.

„Болонките имат характер и могат да бъдат много злобни на моменти. В политиката не сме да се харесваме, но трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, подчерта Митева.

Председателят на НС коментира и заплахата за нейния живот.

Чувствам се застрашена за моите близки, преди всичко моята майка. Притесняваме мотива на момчето, странно, че заплахата беше подадена към министерството на правосъдието. Този сигнал се разви много интересно. Смятам, че има политически мотив. Заплахата е подадена, когато в парламента се обсъждаше Закона за НСО, каза Митева.

Според нея службата за охрана трябва да бъде охранителна, а не транспортна. Кръгът на охраняваните трябва да бъде ограничен до броя на лицата, които имат нужда от такава охрана.

„Ако се откажа да бъда в листите на „Има такъв народ“, това означава, че се отказвам от промяната и няма да дам добър знак към всички млади хора, които призовавах да бъдат активни политически“, категорична е Митева. /БГНЕС