Митева за 46-ото НС: Разочарова ме нивото, на което паднахме

Най-много ме разочарова тонът и отношението между колегите накрая. Разочарова ме нивото, на което паднахме. Обвиненията ежедневно не са полезни за обществото. Това заяви председателят на НС Ива Митева пред бТВ, която коментира работата на 46-ия парламент.

Хората ме харесват, може би съм силен мажоритарен избор. Хората виждат в ИТН партия на промяната, добави още Митева. Парламентарната ни група е много единна, много се подкрепяме, посочи още тя.

НС не се отклони от спазването на духа на конституционните текстове и от правилника си. Президентът действа в съответствие с конституцията и Изборния кодекс, коментира Митева изборите. Изборният кодекс не си спомням друг път да е имало парламентарни избори и той да не е бил изменен преди тях. Предишните избори бяха проведени прозрачно, подчерта Митева.

Помолена да обясни защо не е свикала извънредно заседание на парламента, тя каза, че в конституцията са посочени субектите, които могат да поискат заседание на НС. „В правилника е уредена процедурата. Има 7 дни, в които председателят е длъжен да свика извънредно заседание, когато има такова то не се гласува. Започва се директно с точката. Не го свиках, защото НС е постоянно действащ орган. Член 78 от конституцията е извънреден способ. Един постоянно действащ парламент, който има редовна сесия и няма нищо извънредно, нямаше доклад и на водещата комисия, затова и не свиках извънредно заседание на парламента”, заяви Митева. Аз също мога да бъда един от инициаторите за свикването на извънредно заседание. Ако колегите бяха посочили в дневния ред освен тази точка и друга – изслушване или декларация, тогава щях да го свикам, но те просто не се сетиха, уточни Митева. /БГНЕС

Тагове: