Митинги срещу абортите в Хърватия

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Хърватия, за да изразят позицията си срещу абортите. Според тях, репродуктивните права на гражданите са все по-застрашени.

Демонстрантите в столицата Загреб, повечето от които не носеха маски, пееха патриотични песни и носеха транспаранти с надписи "Неродените животи също имат значение".

„Наш дълг е да се застъпваме за защита на всеки човешки живот, включително и на неродените деца“, каза Лука Худинчец, един от организаторите на митинга.

Различни леви и феминистки групи се противопоставиха на шествието, като контрапротестиращите носеха кървави престилки и закачалки за дрехи- препратка към незаконния аборт.

Митингът срещу абортите се провежда ден преди местните избори, за които социологическите проучвания дават преднина на ляво-зеления кандидат за кмет на Загреб.

„Очакваме политиците, които ни представляват както на местно, така и на национално ниво, да поддържат основното човешко право - правото на живот“, каза един от организаторите, който се представи като Стйепан.

Абортът в Хърватия е законен до 10-та седмица на бременността, съгласно закон от 1978 г., когато страната все още е била част от социалистическа Югославия.

Но все повече лекари отказват да правят процедурата поради морални съображения или нарастващия религиозен натиск.

През 2017 г. върховният съд на страната постанови, че действащото законодателство е остаряло.

Почти 90% от 4,2 милиона души в Хърватия са католици и Църквата играе централна роля в живота на обществото. /БГНЕС, АФП

Загреб / Хърватия