Миткова: Много бих искала да участвам на Олимпиадата

"Много бих искала да участвам на Олимпиадата, ще ми трябва много труд, много емоции, физическа и психическа сила", сподели новата световна шампионка на България в леката атлетика Пламена Миткова при завръщането си от Световното първенство до 20 години в Кали, Колумбия, предаде репортер на БГНЕС.

Миткова и Саръбоюков донесоха два медала на България

17-годишната Миткова грабна титлата в дългия скок с нов личен рекорд - 6,66 метра. "Много се радвам и все още се вълнувам за този голям успех. Трябва самочувствие, трябват много неща и във всяко едно състезание, в което подобрявам резултатите си, се чувствам по-сигурна. Виждам, че мога, продължавам да се развивам и това ми дава сила да продължавам. Очаквах хубав резултат, вече година, всъщност цял живот се подготвям за това състезание и тези, които предстоят. Очаквах и повече, но се радвам за този резултат", сподели тя при завръщането си в България.

Нейният треньор Ивайло Русeнов призна, че е много доволен от своята състезателка. "Отличен 6, най-хубавото нещо за един треньор е когато състезателят реализира труда на двама ни, така че не мога да бъда по-доволен. Строго индивидуално е, надявам се при нея да е по-лесен (преходът към жените). Тя има все още една година при девойките, така че си следим състезанията, догодина има Европейско за девойки. По всяка вероятност съм планувал догодина да участваме на едно от женските състезания, вече ще преценя на зимното или лятното голямо първенство. Искам да планирам внимателно нещата, за да съм сигурен, че тя ще е готова, най-вече психически", каза Русeнов.

Сребърният медалист във високия скок също не скри амбициите си да участва на Олимпийските игри в Париж след две години. "Смятам, че имам много резерв още, в началото на развитието си съм. Надявам се през 2024-та година да съм на Олимпиадата", сподели Саръбоюков, който освен второ място в скока на височина, записа и 11-та позиция в дългия скок.

"Емоциите са чудесни, това е най-хубавият медал, който съм печелил досега, надявам се занапред да има още много такива. Ако не беше завалял дъжд може би щях да си постигна поне личния резултат, но никой не може да каже какъв медал щях да взема, защото и другите конкуренти бяха много силни. Все още не сме решили с треньора, занимавам се с двете дисциплини, но впоследствие трябва да решим да се занимаваме само с едната. Нищо не се знае, може да скачам и двете", сподели 18-годишният Саръбоюков, който разкри, че основните му цели през следващата година ще са Европейското и Балканското първенство за младежи. /БГНЕС