Миткова: Най-голямата ми цел за годината е Европейското в Италия

„Моята най-голяма цел преди Олимпиадата е Европейското за мъже и жени в Италия. Мисля, че ако там се справя добре, ще си заслужа Олимпиадата“. Това заяви пред БГНЕС младата българска лекоатлетка Пламена Миткова.

19-годишната Миткова в две поредни години бе обявена за атлет номер 1 на България, като най-голямото ѝ постижение е световната титла за девойки от 2022 година с резултат 6,66 метра, а сега тя навлиза в най-силните състезания за жени. „Чувствам се прекрасно, в момента се подготвям за зимния сезон преди Олимпиадата. Всичко върви много добре, здрава съм, надявам се така да продължава. Вече ми минаха два старта, единият в България. Сега февруари предстоят още два турнира – Балканиада и Национално първенство в България“, сподели Миткова.

„Гоня норматив (за Европейското), още не съм го покрила, но ако не го покрия, мога да се вместя по ранглиста с по-силни резултати. Надявам се да покрия норматива, той не е толкова висок и мисля, че е една постижима цел. Резултатите сами ще дойдат на големите първенства, ако достигнем до тях. Най-важното е да подобря личния си резултат“, допълни тя.

Миткова не скри амбицията си да участва на Олимпийските игри в Париж това лято. „Имам амбиция, всеки атлет има амбиция, това е върхът на успеха. Това е най-високото постижение, да отидеш на Олимпиада и да се бориш за финал и за медали. Аз все още съм в началото и след тази Олимпиада предстоят и други, още шансове, само да сме здрави“, каза състезателката в дългия скок. /БГНЕС