Митология и еротика се преплитат в новата изложба на Дончо Дончев

Митология, еротика и чувствени арлекини се преплитат във втората поред изложба на художника Дончо Дончев, която е подредена в галерия Valer. Официалното откриване утре и ще продължи до 6 май, предаде репортер на БГНЕС.

Търсещата натура на автора разкрива един свят, изпълнен с контрасти. На публиката са представени над 20 картини.

„Предпочетох да предложа на публиката разнообразни теми, да не се затварят в конкретна. Няма конкретно послание в картините, по-добре да се гледат“, споделя авторът

Любими негови теми са конят с неговата сила, вихреност и благородство, арлекини, клоуни и митология, вакханалии, бикове, женски фигури

Дончо Дончев е роден на 22 август 1974 г. в гр. Габрово, в семейство на учители. Завършва Средно Художествено училище в гр. Трявна (1993 г.) и магистратура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (2000 г.), специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев.

Работи с различни материали, представя самостоятелни изложби, илюстрира книги и участва в музикални проекти, като рисува пред публика на сцена. Детството му преминава в гр. Дряново, където прави първите си изложби в Художествена галерия Дряново, читалище „Развитие“ и „Старото школо“ в гр. Трявна, още като студент. От 1997 г. излага свои работи в различни градове и държави, както и организира голям брой самостоятелни изложби.

От 2000 година работи в ателието си в София. Пътува в Европа за представяне на проектите си. Негови работи са излагани в Цюрих, Берн, Локарно, Лихтенщайн, Щутгарт, Лайпциг, Минден, Виена, Брюксел, Истанбул, Измир, Якобстад (Пиетарсаари), София, Пловдив, Варна, Габрово и др.

Откриването на изложбата е на 16 април, вторник, от 18:30 часа в галерия Валер, ул. „Княз Борис I 86 /БГНЕС