Митов: Ако няма кабинет с първия мандат, няма да има и с втория

Ако няма правителство с първия мандат, не виждам да има правителство и с втория. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

„Какъв е проблемът да дойдете на разговори и да обсъждате варианти с първия мандат. Ако не се получи с първия мандат и не се водят сериозни разговори, тогава няма да има и с втория“, каза той по бТВ .

Когато си говори за нагласата на избирателите, ГЕРБ са наясно, че много от гласувалите за тях не искат колаборация с ПП-ДБ. „Ние сме наясно с едно, когато партиите отиват в парламента, те представляват всички граждани и трябва да имат отговорно поведение. Лидерството е да обясниш на хората, защо го правиш. От другата страна, ПП-ДБ, имаме хора, които помежду си не могат да се разберат. Те нямат лидерският потенциал да обяснят на хората, защо се върви в такава посока“, заяви Митов.

Според него трябва да има лидерска среща, те оформят политическия разговор.

„Бойко Борисов вече веднъж се срещна с лидерите в парламента и като лидер е готов да продължи диалога. Той се срещна с всички лидери и това беше обявено. Тази среща беше, когато обсъждахме законодателната програма. Тепърва ще има и други срещи“, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Той посочи, че природата на парламента е такава, че трябва да се разговаря: „Хубаво е непрекъснато да има разговор, но официален разговор по приоритети трябва да има след като бъде връчен първия мандат“.

Даниел Митов призова ПП-ДБ да променят философията си и разбирането си за политиката, за да не ставаме непрекъснато заложници на вътрешните проблеми на тази коалиция.

Коментирайки предложения проект за Бюджет за 2023 от Гълъб Донев, Митов: Служебният кабинет нямат друг вариант, освен този, защото са наследили бюджета на Асен Василев.

Според него има начин да се вместим бюджетния дефицит от 3% от БВП, за да влезем в еврозоната. „Със сигурност могат да се намерят резерви и да се повиши събираемостта. Но опциите не са толкова много. Тези, които счупиха бюджета – управляваха през последните години – трябва да поемат политическа отговорност. Тя минава през политическия разговор“, подчерта Даниел Митов. /БГНЕС