Митов: Важното е кандидатът на ГЕРБ да победи Радев

Политиката на всички срещу ГЕРБ е безплодна. Не могат да се поставят условия на ГЕРБ кой да бъде нейният лидер. Важно кандидатът за президент на ГЕРБ да може да победи Румен Радев. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Политиката всички срещу ГЕРБ е безплодна, импотентна и не води до нищо. В страната се вихри инфлация. Трябва стабилно правителство, което да реши този проблем, служебният кабинет не може да го направи“, каза той пред БНТ.

Митов категорично отхвърли тезата, че ГЕРБ са саботирали работата на парламента. „Парламентаризмът трябва да се гради на някакъв разум. Този процес не е ясен нито на партиите на протеста, нито на служебните министри. Не можеш да пренебрегваш волята на стотици хиляди избиратели и да очакваш успех“.

Според него политиката в България през последните месеци се е фокусирала върху личности и е станала деидеологизирана.

„Трябва да променим философията на определени процеси, не трябва да отиваме в персонификация. Трябва да се развиват институциите, не трябва да правим промени в закони и реформи, които са свързани с един човек или с група хора. Трябва да погледнем, къде институциите са работили добре и къде не. Трябва да променим механизмите на тяхната работа“, каза Митов.

На въпрос дали Бойко Борисов трябва да остане лидер на партията, той отговори: „Имаме си лидер, той се казва Бойко Борисов. Не знам дали той ще бъде в листите на партията за предстоящите избори. Според мен трябва да води листа. Не могат да се поставят условия на ГЕРБ какво ще е лидерството ѝ. Подобни условия са нелепи, нямат място в политическия разум“.

Митов заяви, че името на кандидата за президент на ГЕРБ ще стане ясно много скоро, в момента се обсъжда неговата личност със структурите на партията. Той отрече това да е той.

„Г-н Радев тежко раздели българската нация, взима пряко участие във формирането на партии и в преговорите за съставяне на кабинет. Той носи вина, че няма редовно правителство. Неговата цел беше служебното правителство да управлява до президентските избори, за да ползва държавният апарат за своето преизбиране. Всички проблеми са негова отговорност. В момента той няма сериозни кандидати срещу себе си и за това изглежда без алтернатива. Когато се появи такава нещата ще изглеждат по друг начин“, каза заместник-председателят на ГЕРБ. /БГНЕС